Recept

Výborná krupicová kaše – Jak ji udělat tradičně i bez pšeničné krupičky

Dopřát si chuť klasické vařené krupicové kaše lze i jiným způsobem. A dokonce bez lepku. Místo pšeničné krupice použijte krupici pohankovou a budete překvapeni její jemnou chutí. Skvělá na mnoho způsobů, s máslem a kakaem je to však prověřená kombinace.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Kaše připravená z krupice má jinou chuť i strukturu než různé instantní kaše, které se jen zalévají horkou tekutinou.

Pokud máte čas, můžete krupici nechat namočenou v mléce buď půl hodiny nebo déle a pak teprve uvařit. Zlepší to její stravitelnost.

Pohanková krupice jsou na hrubo umletá pohanková zrna. Preferuji pohanku, kterou výrobci loupají mechanicky. Každé zrno si pak zachovává maximum živin.

Pohanka je přirozeně bezlepková nutričně bohatá obilovina. Patří do jídelníčku nejen celiaků, ale každého člověka, který si na talíři hlídá rozmanitost.

Kaše z pohankové krupice má jemnou chuť, která se nedá srovnávat s výraznou uvařenou pohankou. Krupička je připravená za pár minut. Když ji děláte poprvé, je lepší si odměřit množství mléka a krupice, aby byla hustota tak akorát…Pak už odhadnete po lžících.🙂

 Ingredience (2 misky kaše)

  • 500 ml mléka (Použila jsem plnotučné bio mléko)
  • 60 g krupice pohanková ( Použila jsem krupici BIO Harmonie)
  • Na dochucení plátky másla nebo rozpuštěné máslo nebo přepuštěné máslo Ghí
  • Sladké kakao nebo raw nealkalizovaný kakaový prášek doslazený buď medem, sirupem nebo sypkým oslazovadlem dle vašeho stylu

 Postup

  1. Do rendlíku vliju mléko a ihned přisypu krupici. Ze začátku jsem si krupici odměřovala na váze, časem už jsem měla vychytáno, kolik je to lžic…Na mírném stupni zahřívám až k varu a míchám metličkou. Vařím do zhoustnutí asi 5 minut. Krupička při servírování ještě trochu zhoustne.
  2. Pak už jen dochutím podle toho, pro koho kaše je a co je jejím cílem. Děti chtějí sladké kakao a máslo, mně zase vyhovuje více hořká varianta s kakaovým práškem doladěná troškou medu a Ghíčkem.

> ☝️Další sladká snídaně s pohankou? Co někdy vyzkoušet tyto lívance s pohankovou moukou a dušenými hruškami.🙂

Ať se vám sladké pohankové recepty povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...