Na 1 porci budete potřebovat
- Půlku menší cibule
- Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
- 4 vrchovaté lžíce vloček (dávám ovesné, pohankové nebo půl na půl)
- 1 klasický hrnek vody nebo vývaru ( 250 - 280 ml)
- 2 hrsti nasekaného baby špenátu, případně jiného špenátu
- Parmazán či Grana padano dle chuti
- sůl, pepř, někdy dávám trochu pikantního koření s chilli
Postup
- Cibulku nakrájejte na jemno a orestujte na lžičce oleje nebo másle Ghí.
- Přidejte 4 vrchovaté lžíce vloček a zalijte vodou nebo vývarem.
- Ochuťte, vhoďte baby špenát a pár minut povařte. V případě potřeby přidejte trochu tekutiny.
- Na závěr vsypte nastrouhaný sýr, promíchejte a odstavte "z plotny"
TIPY
4 vrchovaté lžíce vloček je průměrná porce. Pokud máte vyšší kalorickou spotřebu a potřebujete snídani větší a výživnější, tak můžete 1 až 2 lžíce přidat. Naopak lze také 1 lžíci vloček ubrat a dát více zeleniny. To je vhodné třeba pro různé speciální stravovací očistné režimy.
V kombinaci se špenátem a parmazánem je vynikající stroužek prolisovaného česneku. Pokud si to ráno můžete dovolit :)
Uvedené ingredience jsou základem této kaše, kterou lze nadále doplňovat podle vašich potřeb. Třeba o další bílkoviny.
Kaši na talíři ještě doplňte o nenasycené zdravé tuky. Druhy střídejte. Občas můžete přidat potraviny s převahou mononenasycených mastných kyselin formou avokáda, kešu ořechů, olivového oleje. Jindy zase zvolte zdroje s převahou polynenasycených omega 3 mastných kyselin jako žloutek, konopný olej, chia semínka ...
Jaký olej koupit?
Pokud se rozhodnete koupit si domů nějaký méně tradiční lisovaný olej za studena, kterým můžete obohacovat jakékoliv jídlo jak sobě, tak i dětem (velmi doporučuji), vždy raději kupujte menší lahvičky olejů (250 - 500 ml), které budou v tmavých lahvích. Nadále je uchovávejte spíše v chladu a temnu a nenechávejte je dlouho otevřené kvůli nežádoucímu přístupu vzduchu. Druhy olejů střídejte, na základě chuti si časem najdete své stálice. K sehnání je olej sezamový, mandlový, dýňový, avokádový, z vlašských ořechlů, makový, konopný a mnoho dalších.
Vločky na slano jsou výbornou alternativou slaných snídaní, které mohou podpořit zdraví. A je jen na nás, jak je pojmeme. Z kaše nevábné barvy a konzistence může být talíř plní zdraví, který hraje barvami, je ozdobený sýrem, pepřem, kapkami oleje a semínky :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.