Tento recept je variací na klasický perník.
Je vylepšený jablky a melasou. Dá se upéct i jako čistě celozrnný (za použití jemně mleté, např. špaldové mouky), já jsem ale použila variantu půl bílá, půl celozrnná, aby perník nebyl zas až moc hutný a tuhý.
Množství je na menší plech nebo kulatou dortovou formu.
Budete potřebovat
- 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
- 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
- 1 hrnek mléka (klasické nebo rostlinné, např. sojové)
- 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 1 větší na hrubo nastrouhané jablko
- 2 lžíce třtinové melasy
Postup
- Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
- Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
- Vše smíchejte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
- Do těsta vmíchejte 2 lžíce melasy a nakonec přidejte jedno větší oloupané a na hrubo nastrouhané jablko.
- Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
- Pečte na 160°C 25 – 30 minut. Zkuste špejlí, zda je perník upečený.
Perník můžete vylepšit buď čokoládovou nebo citronovou polevou.
Co je to melasa a jak ji v kuchyni využít?
Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny - cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Melasa je tedy sladká, ale zároveň chuťově velice výrazná a specifická. Pro doplnění živin je možné lžičku melasy zamíchat do teplého nápoje, např. rostlinného mléka či do různých snídaňových koktejlů. Tak jako u všeho ale existují rozdíly v kvalitě prodávaných melas. Napovědět vám může cena.
Melasa se dá využít jak při vaření (marinády na maso), tak především při pečení. Typické je použití melasy do perníkových nebo čokoládových těst. Jak už jsem ale zmínila, chuť melasy je velice specifická, nesmí se to přehnat s množstvím.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.