Čevabčiči je v tradiční podobě mleté ochucené maso vytvarované do malých šišek. Je to jídlo typické pro oblast Turecka a Balkánu. U nás se tradičně servíruje s vařeným bramborem, cibulí a hořčicí.
Mým cílem teď bylo vytvořit VEGE variantu a zapojit zelí, aby v jídle byla splněná porce zeleniny a vlákniny atraktivní formou.
Samozřejmě existují různé rostlinné alternativy čevabčiči ze základních surovin. Nejde však jen o to servírovat "něco", co má tvar válečku a hotovo. Musí to také zajímavě chutnat. Čevabčiči z červené čočky nebo pohanky zkrátka chutná po původní surovině a s tím se musí počítat...
Mně se osvědčila směs, alternativa mletého masa VEGE burger , kterou jsem ještě doplnila o cibulku navíc a už jen lehce dochutila kořením bez soli v balkánském duchu.
To zelí v receptu je teď moje oblíbená verze a dělám ho takto nejen jako přílohu k různým jídlům, ale i k nokům či jako náplň do slaných závinů.👍
Ingredience
Čevabčiči bez masa
- 1 balení rostlinné alternativy mletého masa VEGE burger s cibulkou
- 200 ml vody + 60 ml oleje
- 1 střední cibule
- 1 lžička koření - může být koření s paprikou nebo Čubrica nebo Adžika
Dušené zelí
- 500 g kysaného bílého zelí (1 sáček)
- 1 velká cibule
- 1 velké sladší jablko
- Vývar na podlití (menší hrnek)
- 1 vrchovatá lžička tmavého přírodního cukru s vyšším obsahem melasy - použila jsem Mauritius Muscovado (nebo alternativa dle vašeho stylu)
Příloha vařené brambory nebo chlupaté knedlíky + přepuštěné máslo Ghí na pokapání
☝️Jak ještě použít alternativu mletého masa? Doporučuji tyto VEGE LASAGNĚ
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.