Recept

Vege čevabčiči s dušeným kyselým zelím

Tradičně vypadající jídlo pojaté v čistě rostlinné verzi. Chuťově atraktivní a výrazné NEmasové šišky opečené raz dva, k tomu pořádná porce šťavnatého sladkokyselého zelí a bramborová příloha. Chutná vegetariánům i všežravcům.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Čevabčiči je v tradiční podobě mleté ochucené maso vytvarované do malých šišek. Je to jídlo typické pro oblast Turecka a Balkánu. U nás se tradičně servíruje s vařeným bramborem, cibulí a hořčicí.

Mým cílem teď bylo vytvořit VEGE variantu a zapojit zelí, aby v jídle byla splněná porce zeleniny a vlákniny atraktivní formou.

Samozřejmě existují různé rostlinné alternativy čevabčiči ze základních surovin. Nejde však jen o to servírovat “něco”, co má tvar válečku a hotovo. Musí to také zajímavě chutnat. Čevabčiči z červené čočky nebo pohanky zkrátka chutná po původní surovině a s tím se musí počítat…

Mně se osvědčila směs, alternativa mletého masa VEGE burger , kterou jsem ještě doplnila o cibulku navíc a už jen lehce dochutila kořením bez soli v balkánském duchu.

To zelí v receptu je teď moje oblíbená verze a dělám ho takto nejen jako přílohu k různým jídlům, ale i k nokům či jako náplň do slaných závinů.👍

 Ingredience

Čevabčiči bez masa

  • 1 balení rostlinné alternativy mletého masa VEGE burger s cibulkou
  • 200 ml vody + 60 ml oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 lžička koření – může být koření s paprikou nebo Čubrica nebo Adžika

Dušené zelí

  • 500 g kysaného bílého zelí (1 sáček)
  • 1 velká cibule
  • 1 velké sladší jablko
  • Vývar na podlití (menší hrnek)
  • 1 vrchovatá lžička tmavého přírodního cukru s vyšším obsahem melasy – použila jsem Mauritius Muscovado (nebo alternativa dle vašeho stylu)

Příloha vařené brambory nebo chlupaté knedlíky + přepuštěné máslo Ghí na pokapání

> ☝️Jak ještě použít alternativu mletého masa? Doporučuji tyto VEGE LASAGNĚ

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...