Tyto tvarohové noky někdy dělám po polévce jako sladké hlavní jídlo, hodí ale i jako teplý dezert.
Díky tvarohovému těstu jsou noky bohaté na bílkoviny a jejich neutrální podoba umožňuje každému doladit si je v talíři jak chce či potřebuje.
Někomu vyhovuje čistá zakysaná smetana, pro dezertní verzi je výborné do ní kápnout trošku vanilkového extraktu.
Já jsem zvyklá noky dělat jen z 1 tvarohu, protože nám toto množství stačí. Pokud plánujete více porcí nebo chcete mít "4 plné talíře", udělejte dvojnásobné množství ze 2 tvarohů.
Ingredience
2 velké porce nebo 4 malé "dezertní"
- 1 jemný tvaroh "v kostce" (250 g)
- 1 menší vejce
- 75 g krupičky
Na jahodový rozvar
- Větší miska jahod
- Něco k doslazení jahod dle vašeho stylu - přírodní cukr, panella, nekalorické alternativy cukru, med, sirupy atd.
Rozpuštěné máslo na potření uvařených noků
- Zakysaná smetana k ozdobení - tučnost dle preference, výborná je 30% crème fraîche
Postup
- Tvaroh důkladně rozmíchám s vejcem a krupicí v hladké kompaktní pružné těsto. Je lepší, když je těsto měkčí než naopak.
- Dám si vařit vodu do většího hrnce. Vedle do menšího hrnce dám na kousky nakrájené jahody, trochu je osladím a nechám pod pokličkou mírně dusit ve vlastní šťávě asi 10 minut.
- Když se vaří voda ve velkém hrnci, namočím do ní lžíci a nabírám tvarohové těsto tak, aby mělo tvar noku nebo šišatého knedlíčku. Nok lze uhladit buď o stěnu mísy, ve které je tvarohové těsto, nebo ho vytvarovat pomocí dvou lžící. Noky vkládám do vroucí vody a nechám povařit podle velikosti asi 5 až 7 minut.
- Noky po uvaření sliju nebo vyberu děrovanou naběračkou, omastím trochou másla a v talíři doplním o jahodový rozvar a zakysanou smetanu. Hotovo!
TIP č. 1
Ovocný rozvar můžete připravit nejen z jahod, ale také z borůvek, švestek, meruněk. V některých receptech se ovoce podlévá trochou vody a pak zahušťuje škrobem. Jahody jsou rychle měkké a obsahují hodně vody, proto je dusím jen ve vlastní šťávě s trochou sypkého oslazovadla, kdy přirozeně zhoustnou a mají vyhovující konzistenci i bez jakéhokoliv dohušťování.
TIP č. 2
Tvarohové noky můžete připravit i s čerstvými jahodami v podobě studené jahodové omáčky. Jahody doporučuji nemixovat do hladka, ale jen je pomačkat s trochou husté zakysané smetany. Ideální je běžně dostupná 30% crème fraîche.
TIP č. 3
Těsto na tvarohové noky je natolik vděčné, že z něj jdou v ruce lehce vytvarovat malé knedlíčky. Může to být příjemnější pro ty, kterým jde lépe práce s vlastníma rukama než se lžící...🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.