Rychle / jednoduše / zdravě

Tuňáková pomazánka s uzeným tofu a mrkví

Domácí pomazánka bohatá na bílkoviny a vlákninu. Uzené tofu a tuňák jí dodají extra vláčnost a výraznou chuť. Orestovaná mrkev ji celkově odlehčí a zajistí perfektní konzistenci.
Mrkvová pomazánka s tuňákem a tofu

Při přípravě pomazánek mám ráda jednoduchost. Není třeba ingredience překombinovávat. Proto ráda připravuji pomazánku buď tuňákovou, vajíčkovou nebo čistě rostlinnou z tofu a mrkve.🙂

Občas je ale lepší odsunout princip "buď a nebo" stranou a těšit se z výsledku, který chutná.🙂

Kombinace tofu, vajec a tuňáka zajistí pomazánce dostatek bílkovin a sytost.

 Ingredience

  • 1 balení tuňáka nakládaného v oleji (v konzervě nebo ve skle, asi 160 g)
  • 1 balení uzeného tofu (kostička, asi 180 g)
  • 2 střední mrkve
  • 2 vejce uvařená na tvrdo
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Na dochucení sůl, pepř, kurkuma, lžička hořčice a citronová šťáva k docílení požadované chuti
  • Na ozdobu lahůdková cibulka či zelené bylinky dle sezóny a možností (např. řeřicha, pažitka, petrželka)

 Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo. Mrkev nastrouhám na drobno. Mrkev orestuji na pánvi na oleji nebo na přepuštěném másle.
  2. Tyčovým mixérem rozmixuji ve vyšší nádobě tofu spolu s trochou olivového oleje do hladké pasty.
  3. Tuňáka sliju, olej nepoužívám. Ve střední míse ho rozmačkám vidličkou na kaši. Přidám nastrouhaná nebo na drobno posekaná vejce, orestovanou mrkev a pastu z uzeného tofu.
  4. Dochutím solí, pepřem a malým množstvím hořčice. Nedávám více než lžičku, aby hořčice příliš neovlivnila chuť. Doladím citronovou šťávou a čtvrt lžičkou kurkumy. Kurkuma dodá pomazánce krásnou barvu. Hotovo!

 TIPY

  • Když nemám citronovou šťávu, okyselím pomazánku třeba troškou balsamikového octa.

  • S kurkumou zacházejte opatrně. Velmi barví. Platí, že méně je více. Koupit ji můžete sypkou ve formě koření, objevíte ji však také v obchodech jako čerstvý oddenek typově podobný zázvoru.

  • Uzené tofu má výraznou chuť, což se k jemné chuti mrkve hodí. Použít však můžete i tofu natural nebo marinované tofu.

Jak se dá ještě použít uzené tofu? Doporučuji vyzkoušet noky se zelím a uzeným tofu.

Ať se vám to povede!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Proteinová pomazánka recept

Vejce nasekaná na drobno smíchaná s rozmačkaným tuňákem. Mrkev je krátce podušená.

 
Pomazánka z tofu

To, co dělá tuto pomazánku specifickou, je rozmixované tofu do hladka.

 
Pomazánka s uzeným tofu

Všechny ingredience je třeba důkladně promíchat a pomazánku dochutit podle svých představ. Mně vyhovuje vyladit ji citronovou šťávou a troškou hořčice.

 
Mrkvová pomazánka s tuňákem

Pomazánky ráda uchovávám ve skleněných dózách. Díky tomu, že je mrkev podušená, nebude pouštět vodu a měnit tak konzistenci pomazánky.

 
Mrkvová tofu pomazánka

Na všem mňam! Na kváskovém chlebu, na knackebrotu, na kolečku okurky, na rohlíku.🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?