Tento toustový chléb nevydrží tak dlouho jako ten kupovaný. Je totiž tak dobrý, že prostě nevydrží. Kromě "opravdové" chuti je obrovskou výhodou jasné složení bez zbytečných aditiv.👍
Tento recept je přesně dělaný pro domácí pekárnu. Byl v receptech k domácí pekárně ETA. Ubrala jsem jen lžíci cukru, jinak jsem se držela postupu. Pokud ji nemáte a chcete tousťák upéct v nějaké formě, musíte jednoduše testovat. 🙂Zásadní je pro nadýchaný toustový chléb správné, klidné a delší kynutí…
Nejsnadnější je nasypat ingredience do domácí pekárny a zapnout program toustový chléb, váhu nastavit na “větší chleba” a kůrku světlou.
Kdo preferuje tmavší toustové chleby, ať už celozrnné či vícezrnné, tak kreativitě se meze nekladnou. 🙂
Ingredience
400 g hladké mouky (lze koupit i v bio kvalitě)
250 ml mléka (alternativy možné)
2 vejce
50 g lehce rozpuštěného másla
1 lžička soli
2 lžíce cukru (druh záleží na vašem stravovacím stylu, sypké alternativy možné, i nekalorické)
1 lžička sušeného droždí (opravdu stačí…)
Postup
Do nádobky z domácí pekárny nejdříve naliju tekuté přísady, pak sypké. Vliju tedy mléko, přidám vejce, hodně povolené nebo rozpuštěné máslo, cukr, sůl a lžičku sušeného droždí.
Zvolím program Toustový chléb. U mě je to program 3…
Ještě nastavím váhu chleba na tu vyšší hmotnost a světlou kůrku. Těsto je řidší, než když se peče klasický chléb. Je to tak správně. Po upečení pekárnu otevřu, nechám chleba trochu vychladnout a vyklopím ho. Pokud je ještě teplý nebo nějak vlhký, nechám ho vyvětrat na mřížce.