Tento recept je přesně dělaný pro domácí pekárnu. Byl v receptech k domácí pekárně ETA. Ubrala jsem jen lžíci cukru, jinak jsem se držela postupu. Pokud ji nemáte a chcete tousťák upéct v nějaké formě, musíte jednoduše testovat. 🙂Zásadní je pro nadýchaný toustový chléb správné, klidné a delší kynutí...
Nejsnadnější je nasypat ingredience do domácí pekárny a zapnout program toustový chléb, váhu nastavit na "větší chleba" a kůrku světlou.
Kdo preferuje tmavší toustové chleby, ať už celozrnné či vícezrnné, tak kreativitě se meze nekladnou. 🙂
Ingredience
- 400 g hladké mouky (lze koupit i v bio kvalitě)
- 250 ml mléka (alternativy možné)
- 2 vejce
- 50 g lehce rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru (druh záleží na vašem stravovacím stylu, sypké alternativy možné, i nekalorické)
- 1 lžička sušeného droždí (opravdu stačí...)
Postup
- Do nádobky z domácí pekárny nejdříve naliju tekuté přísady, pak sypké. Vliju tedy mléko, přidám vejce, hodně povolené nebo rozpuštěné máslo, cukr, sůl a lžičku sušeného droždí.
- Zvolím program Toustový chléb. U mě je to program 3...
- Ještě nastavím váhu chleba na tu vyšší hmotnost a světlou kůrku. Těsto je řidší, než když se peče klasický chléb. Je to tak správně. Po upečení pekárnu otevřu, nechám chleba trochu vychladnout a vyklopím ho. Pokud je ještě teplý nebo nějak vlhký, nechám ho vyvětrat na mřížce.
🐭Pokud chcete zkusit zajímavější verzi toustů než jen klasiku šunka-sýr, doporučuji vyzkoušet tousty s tvarůžky a orestovanou cibulí. Ty voní! 😀
Toustový chléb je vynikající čerstvý na sendviče, ale také zapečený či jen v topinkovači do křupava opečený.
Ať se povede! 🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.