Zeleninový salát s quinoou a nivou
19.06.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Jsou mezi námi tací, kteří mají rádi chuť sýrů s modrou plísní. V obchodech se nejčastěji setkáme s Nivou, Roquefortem nebo Gorgonzolou. Každý chutná jinak... Tyto sýry mají jedno společné. Mají vysoký obsah tuku a vysokou kalorickou hodnotu. Není tedy třeba sníst večer u lahve vína 15 deka na posezení, nebo ze sýra vyrobit smetanovou omáčku k nokům... Jednou z dalších možností je zapojit tento sýr v rozumné míře třeba do salátu.
Budete potřebovat
- Uvařenou quinou
- Lahůdkové cibulky včetně natě
- Pevnější rajčata nebo datlová rajčátka překrojená napůl
- Papriku (může být červená i žlutá)
- Sýr s modrou plísní (pevnější, méně vyzrálý, někdy dám Nivu, někdy Gorgonzolu)
- Na dochucení sůl, pepř, olivový olej
Postup
- Nejdříve si uvařte quinou a nechte ji vychladnout. Na mísu salátu vám bude stačit 1 šálek suché quinoi. Propláchněte ji, dejte do hrnce a zalijte dvounásobným množstvím vody nebo zeleninového vývaru. Vařte 10 minut, pak odstavte a nechte dojít pod pokličkou.
- Zeleninu nakrájejte na menší kousky, sýr také.
- Pak už jen vše opatrně smíchejte dohromady, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem a nechte vychladnout v lednici. Samozřejmě můžete přidat dle chuti různé čerstvé zelené bylinky.
Díky sýru a quinoe je salát sytý sám o sobě, může tedy posloužit nejen jako příloha, ale i samostatně :)