Zdravá rajčatová polévka
24.09.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Rajčatovou polévku připravuji celkem často. Nejčastěji [tuhletu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/rajcatova-polevka-rychla-a-fantasticka "tuhletu"). Tentokrát jsem ale měla pasírovaná rajčata "ve skle" a neměla jsem chuť použít bílou mouku. Ono se totiž dá úžasné krémové konzistence u mnoha jídel dosáhnout i pomocí červené čočky a ovesných vloček.
Budete potřebovat
- 1 velkou sklenici pasírovaných rajčat ("tekutá rajčata",passata, někde je uvedeno 750g nebo 700ml)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- Trochu olivového oleje
- 4 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce červené čočky
- Čerstvou nebo sušenou bazalku
- 3/4 litru vody (+ pak ještě neco na doladěni hustoty)
- Na dochucení - sůl nebo zeleninové přírodní ochucovadlo, trochu cukru (nebo jiného sladidla)
Postup
- Na olivovém oleji lehce orestujte na hrubo nakrájenou cibuli.
- Na pár vteřin překrojený stroužek česneku, jen, aby zavoněl a nezhořkl.
- Přisypte 4 lžíce ovesných vloček a promíchejte.
- Vlijte sklenici pasírovaných rajčat.
- Přisypte 3 lžíce propláchnuté červené čočky.
- Zalijte 3/4 litrem vody.
- Ochuťte trochou přírodního cukru, případně solí a bazalkou. Vařte asi 10 minut, než změkne čočka. Pak vše rozmixujte do hladka a hustotu dolaďte podle potřeby. Já mám radši více tekutou, dětem se zas lépe jí o něco hustší ...
TIPY
Bez toho cukru to není úplně ono, pasírovaná rajčata jsou celkem kyselá, a díky lehkému oslazení dosáhnete příjemné sladkokyselé chuti.
Pokud chcete z této polévky udělat sytější jídlo třeba pro děti, dejte do polévky těstovinovou rýži, kuskus, tarhoňu nebo domácí nočky ...
Pro dospělé doporučuji polévku na talíři dochutit čerstvě namletým pepřem. Horká krémová polévka, a ještě takto okořeněná, dokonale zahřeje :)
Téhle polévky není u nás doma nikdy dost ... :)