Zapečené špaldové palačinky s tvarohem
13.08.2016 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Variant, jak připravit toto sladké jídlo je opravdu mnoho. Můžete ho vyrobit více či méně sladké, více či méně celozrnné nebo bezlepkové, více či méně tučné. Krásně mi prošla i varianta bez mléka, kdy jsem jako alternativu zkusila rostlinné mléko mandlové.
Bylo docela náročné o dvacátédruhé ignorovat tento voňavý pekáček. Jsou totiž dobré i studené, a jak! Naštěstí vyhrálo "Ráno moudřejší večera" :-)
Budete potřebovat
- 8 palačinek (0,5 l mléka, 250 g - 280 g mouky, 2 vejce, mouku jsem použila celozrnnou špaldovou jemnou typ 630)
**Na tvarohovou náplň **
- 2 tvarohy (500g, spíše vaničkový)
- 2 vejce (nebo jen žloutky)
- 2 lžíce zakysané smetany (nebo jogurtu)
- předem namočené rozinky (množství dle chuti)
- bio vanilkový cukr
- něco dalšího k oslazení tvarohu (dala jsem med)
**Na zálivku **
Postup
- Nejdříve si na pánvi připravte palačinky. Z 0,5 l mléka jich je asi 8. Když chcete silnější palačinky, udělejte těsto o něco hustší než na tenké palačinky, kdy musí být naopak řidší.
- Na tvarohovou náplň si vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem a smíchejte s tvarohem, dle potřeby oslaďte a zjemněte třeba zakysanou smetanou, aby směs nebyla moc tuhá.
- Na zálivku jen metličkou rozšlehejte vejce v mléce spolu s bio vanilkovým cukrem a lžící medu. Pokud máte, můžete místo cukru přidat lžičku vanilkového extraktu.
- Pak už jen vymažte pekáček tukem a vysypte strouhankou. Použila jsem máslo a kukuřičnou strouhanku. Každou palačinku potřete náplní, stočte a vyskládejte do pekáčku. Rovnoměrně zalijte zálivkou.
- Zapékejte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut. Na posledních pár minut můžete zapnout gril. Že je hotovo poznáte tak, že povrch lehce zezlátne a směs, kterou jste přelili palačinky, zatuhne.
TIPY
- Jako u všeho platí, že čím méně cukru, tím lépe. Když ale těsto na palačinky sladké není a zálivka také moc ne, v tvarohu něco být musí, aby nebyl kyselý. Vaničkové tvarohy mají většinou sladší jemnější chuť než ty v alobalu.
- Tučnost tvarohu zvolte podle toho, co od jídla potřebujete. Pokud jídlo připravujete pro děti, namažte palačinky klasickým tučným tvarohem. Do zálivky můžete místo části mléka přidat trochu smetany.
Poprvé jsem pekla 20 minut a pak ještě na 5 minut zapla tubrogril. To už bylo moc, palačinky pak byly na porvrchu tužší a špatně se krájely. Doporučuji tedy nepřepéct.
Palačinky můžete připravit na mnoho způsobů. Dělám je pokaždé jinak. Klasickou bílou mouku ale vždy obohacuji nějakou jinou (celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou, někdy přidávám i sušené pšeničné klíčky, drcené lněné semínko). Zde je recept na POHANKOVÉ PALAČINKY
Čtvrtka pekáčku nám doma zůstala do druhého dne a chutnají výborně i studené :)