Zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a sýrem
07.11.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Ingredience
- asi 500 g noků (buď uvařené domácí nebo balení chlazených)
- 1 velká cibule
- 400g balení sekaných loupaných rajčat
- 80 g pancetty nebo libové slaniny
- 2 lžíce rajčatového protlaku (kupuji bio v tubě)
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka
- Sůl, pepř, trochu přírodního cukru nebo jiného sladidla na vyladění kyselé chuti rajčat
- Tučnější sýr dle chuti (Gouda, old Gouda, parmezán, ovčí Pecorino, kozí zrající atd.)
Postup
- Rajčatová omáčka. Na drobno nakrájenou cibuli orestuji do zlatova na olivovém oleji. Přidám na malé kousky nakrájenou pancettu nebo slaninu a lehce ji opeču. Teď přidám prolisovaný česnek, promíchám a nechám ho jen zavonět. Vliju sekaná rajčata, z tuby vymáčknu odhadem 2 lžíce rajčatového protlaku. Ochutím solí, pepřem a nechám pod pokličkou provařit na mírném stupni alespoň 15 minut. Rajčata získají lepší chuť i konzistenci. Na závěr doladím chuť trochou preferovaného cukru či jiného sladidla a vmíchám na drobno nakrájenou bazalku.
- V případě chlazených kupovaných noků je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. Většinou stačí minuta než vyplavou na povrch.
- Noky promíchám s omáčkou a dám do zapékací misky. Na fotce vidíte zapékací misku pro 1 porci. Praktická věc! Zapékám na 220 stupňů asi 10 minut.
- Posypu sýrem a ještě nechám krátce zapéct nebo povolit pod grilem. Záleží na typu sýra. Zakápnu troškou panenského olivového oleje, ozdobím lístkem bazalky a hotovo!