Vynikající slaný koláč s uzenou šunkou a brokolicí

19.01.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Připravit slaný zeleninový koláč je velmi jednoduché. Potřebujete těsto, náplň koláče a zálivku. Můžete se držet osvědčené klasiky, koláč ale snese i experimenty. Z nutričního hlediska považuji slané koláče za elegantní způsob, jak využít různé druhy zeleniny a obohatit tak jídelníček o mikroživiny a vlákninu.

Budete potřebovat

korpus na koláč:

náplň:

smetanová zálivka:

 Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
  2. Těsto rozválejte na tenkou placku. Pomoci si můžete tak, že těsto rozválíte mezi dvěma listy pečícího papíru. Těstem vyložte kulatou formu tak, aby bylo těsto i na bocích formy. Nasypte do formy suché fazole a předpečte korpus "na slepo" na 200 stupňů 15 minut.
  3. Dno korpusu vyložte předem krátce povařenými růžičkami brokolice a zasypte kostičkami uzené šunky. Zalijte smetanovou zálivkou a pečte dalších 30 minut.

Nechte ho chvíli zchladnout, aby se dobře krájel. Chutná teplý i studený :)

A teď už zbývá jen odolat a nesníst daleko více, než byste měli :) Je totiž skvělý!