Výborný makovec z celého máku
22.09.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Zase jsem se pustila do svého pečícího experimentování, které dopadlo skvěle. Rozhodla jsem se pro kombinaci celého máku, pohankové mouky a kefíru ...Pohankovou mouku kupuji pravidelně a používám ji hlavně při pečení moučníků a při přípravě PALAČINEK
Celý mák je v moučníku geniální záležitostí. Nejen, že mu to tam sluší, ale i pěkně křupe, no musíte zkusit ;-)
Budete potřebovat
1 klasický hrnek, můj měl 270ml
- 1 hrnek celého máku
- 1 hrnek polohrubé mouky (lze i celozrnnou)
- 1 hrnek pohankové mouky jemně mleté
- 3 vejce
- 3/4 hrnku přírodního cukru (nebo jiné alternativní sladidlo jako med, slady, sirupy)
- 3/4 hrnu oleje
- 1/2 hrnku kefíru
- 1/2 pytlíku kypřícího prášku do pečiva (ideálně BIO)
- Povidla na potření hotového moučníku (nebo džem)
- Strouhaný kokos na posypání
Postup
- Ušlehejte vejce s cukrem (sladidlem) a přidejte olej.
- Vmíchejte obě mouky, kefír, prášek do pečiva a celý mák.
- Vlijte na vymazaný a vysypaný plech, pečte asi na 180 stupňů do suché špejle, max. tak 30 minut.
- Až moučník trochu vychladne, potřete jej povidly nebo džemem a posypte strouhaným kokosem.
Ať se Vám povede! :-)