Zdravý a vláčný vločkový moučník

30.12.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

U tohoto moučníku se rozhodně nemusíte bát chuťově nezajímavé dusivky :) Jednoduchý fígl zajistí báječnou vláčnost. Tím fíglem jsou vařené brambory. Když se do moučníků strouhá mrkev a cuketa, tak proč ne brambory...

Inspiraci na tento moučník jsem nalezla v jednom starém časopisu a klasicky jsem si ho "ozdravila". Ingredience jsem upravila podle svého a klasickou mouku nahradila špaldovou a mletými mandlemi.

Budete potřebovat

(množství na kulatou dortovou formu)

Postup

  1. Ovesné vločky zalijte troškou horké vody a nechte nabobtnat. Jde o to, aby ovesné vločky změkly. Pak se vám nestane, že budou v moučníku cítit mezi zuby.
  2. Olej ušlehejte spolu s cukrem do pěny. Pak přidejte vejce a znovu šlehejte.
  3. Uvařené brambory ve slupce oloupejte a na jemno nastrouhejte. Přidejte k ušlehané směsi.
  4. Změklé ovesné vločky spolu s moukou a kypřícím práškem do pečiva zapracujte do těsta.
  5. Přidejte mleté mandle a chuť dolaďte trochou rumu, popř. pár kapkami mandlové esence.
  6. Těsto vlijte do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané kulaté dortové formy.
  7. Pečte na 175°C cca 40 minut.

Moučník nechte zchladnout a podávejte. Můžete si ho dát na snídani nebo ke svačině. Pokud ho chcete pojmout slavnostněji, můžete ho ozdobit trochou lehkého smetanového krému nebo čokoládovou polevou.

TIP

Druh tohoto těsta se hodí i na přípravu muffinů. Kulatou formu tak jednoduše nahraďte formičkami na muffiny. Dobu pečení pak zkraťte na cca 25 minut. Pokud jsou vám muffiny sympatické vyzkoušejte třeba i [úžasné jablečné muffiny](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/uzasne-jablecne-muffiny-s-ovesnymi-vlockami-a-rozinkami "úžasné jablečné muffiny").

Dobrou chuť a pokud přijdete na nějaké vylepšení, určitě se podělte.

Kamila