Vláčná vaječná omeleta s bylinkami

10.07.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Vejce na měkko, vejce na tvrdo, pošírované vejce, volské oko, zapečené vejce... Možností, jak si dopřát vejce ke snídani je mnoho. A každá varianta chutná úplně jinak.

A jednou z těch šmrncovnějších je omeleta. Dá se do ní totiž zapéct kdeco. Kdeco zdravého. Třeba bylinky :)

Inspirovala jsem se tipy šéfkuchařů, kteří se do jednoho shodli v tom, že správná omeleta musí být vláčná, dobře ochucená, kyprá a nadýchaná. Nikdo nestojí o vysušenou placku.

Na 1 porci budete potřebovat

Postup

  1. Vejce rozklepněte do misky, osolte, opepřete, přidejte lžíci vody a vidličkou promíchejte. Přidejte hrst posekaných bylinek.
  2. A teď to hodně důležité. Potřebujete kvalitní nepřilnavou pánev, po které budou vejce jen klouzat. Rozehřejte ji, rozpusťte v ní kousek másla a vlijte rozšlehaná vejce. Cílem je, aby se udělala co nejrychleji a byla kyprá. Pánev naklápějte do stran, zvedejte do vzduchu a pomocí špachtle je párkrát přehrňte a přelévejte sem a tam, až rovnoměrně zatuhnou. Musí stále zůstat vláčná.
  3. Teď už jen rychle posypte malou hrstkou sýra, srolujte a vyklopte na talíř.

Omeletu doplňte tak, abyste na talíři měli to, co potřebujete. Já jsem zvolila plátek žitného chleba s máslem a čerstvou zeleninu.