11.07.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Tyto tvarohové noky někdy dělám po polévce jako sladké hlavní jídlo, hodí ale i jako teplý dezert.
Díky tvarohovému těstu jsou noky bohaté na bílkoviny a jejich neutrální podoba umožňuje každému doladit si je v talíři jak chce či potřebuje.
Někomu vyhovuje čistá zakysaná smetana, pro dezertní verzi je výborné do ní kápnout trošku vanilkového extraktu.
Já jsem zvyklá noky dělat jen z 1 tvarohu, protože nám toto množství stačí. Pokud plánujete více porcí nebo chcete mít "4 plné talíře", udělejte dvojnásobné množství ze 2 tvarohů.
2 velké porce nebo 4 malé "dezertní"
Na jahodový rozvar
Rozpuštěné máslo na potření uvařených noků
Ovocný rozvar můžete připravit nejen z jahod, ale také z borůvek, švestek, meruněk. V některých receptech se ovoce podlévá trochou vody a pak zahušťuje škrobem. Jahody jsou rychle měkké a obsahují hodně vody, proto je dusím jen ve vlastní šťávě s trochou sypkého oslazovadla, kdy přirozeně zhoustnou a mají vyhovující konzistenci i bez jakéhokoliv dohušťování.
Tvarohové noky můžete připravit i s čerstvými jahodami v podobě studené jahodové omáčky. Jahody doporučuji nemixovat do hladka, ale jen je pomačkat s trochou husté zakysané smetany. Ideální je běžně dostupná 30% crème fraîche.
Těsto na tvarohové noky je natolik vděčné, že z něj jdou v ruce lehce vytvarovat malé knedlíčky. Může to být příjemnější pro ty, kterým jde lépe práce s vlastníma rukama než se lžící...🙂