Tuňákové karbanátky - snadné a výborné
20.11.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Kvalitního tuňáka v konzervě kupuji pravidelně. Nejčastěji z něj dělám POMAZÁNKU, nebo ho přidávám do všemožných salátů.
Konečně jsem zkusila karbanátky, které jsem měla v plánu dlouho. A nezklamaly. Mladší dcera si dokonce jeden vzala po obědě do postele, což lze považovat za formu uznání ;-)
Budete potřebovat
- 1 konzervu tuňáka kousky
- 3 střední uvařené brambory (asi 200g, dělala jsem ve slupce)
- 1 vejce
- na zahuštění směsi 3 lžíce kukuřičné strouhanky (nebo dle potřeby)
- 2 hrsti nasekané čerstvé petržele
- Sůl na dochucení
Posup
- Tuňáka zbavte šťávy nebo oleje a přendejte do mísy.
- Přidejte uvařené brambory, vejce a vše pořádně do hladka rošťouchejte a promíchejte. Nějaké menší kousky brambor mohou zůstat, nemusí z toho být vyloženě kaše.
- Nakonec jen přidejte petržel, dochuťte trochou soli a dohustěte kukuřičnou strouhankou.
- Správnou konzistenci poznáte tak, že jdou karbanátky bez problémů tvarovat pomocí naolejovaných rukou.
- Pak už jen opékejte na troše vhodného oleje z obou stran do zlatova a odložte na papírový ubrousek.
TIP
Směs na karbanátky můžete do požadované konzistence dohustit i jinak, než kukuřičnou strouhankou. Lze použít toustový chléb, případně ovesné vločky nebo jinou "suchou" směs.
Kolik toho bude?
Na 1 konzervu 160g tuňáka dejte 1 vejce. Z tohoto množství jsem měla 5 karbanátků. Pro 4 člennou rodinu tedy množství zdvojnásobte.