22.07.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Když narazíte na kvalitní chlazené špecle, nemusíte je vařit jako těstoviny, tudíž je jejich jakákoliv úprava bleskovou záležitostí. Nedělám je zas tak často, a když, tak v této variantě, která je oblíbená v bavorských restauracích jako "schinken käse spätzle“. Hlavně je to fakt rychlovka ...
Špecle (Spätzle) jsou typ vaječných nudlí, které jsou známé jako švábská specialita. Jsou ovšem typické také pro švýcarskou a rakouskou kuchyni. Podávají se buď jako příloha, nebo z nich můžete uvařit samostatné jídlo. Nakládat se s nimi dá podobně jako s italskými noky či slovenskými haluškami – fantazii se zkrátka meze nekladou. Pokud vás to v kuchyni baví, tak si je můžete doma vyrobit, pokud to chcete mít téměř bez práce, tak je můžete koupit sušené (oddělení těstovin) nebo chlazené (tam, kde mají noky, torteliny apod.) Já kupuji raději ty chlazené.
TIP
Zkuste špecle použít místo těstovin či knedlíků ke kuřeti na paprice ...