Strouhaný jablečný moučník z čirokové mouky
04.03.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Moučníky s pořádnou porcí jablečné náplně je možné připravit i za pomoci alternativních mouk. Teď jsem použila 100% jemně mleté čirokové mouky, která je výživná, přirozeně bezlepková a má neutrální chuť.
Tento postup nedoporučuji "jen tak" u každého moučníku. Většinou je lepší mouky kombinovat pro co nejlepší výsledek. Křehké těsto s obsahem másla a vrstva jablek však vytváří podmínky, které podporují níže uvedenou recepturu, která funguje... 🙂
Ingredience
(8 kousků, menší kulatá forma cca 20 cm)
Na těsto
- 200 g jemně mleté čirokové mouky (nebo 100 g čirokové a 100 g jiné hladké preferované mouky)
- 125 g másla
- 1 vrchovatá lžíce jemně mletého sypkého sladidla (typ dle preferencí)
- 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Na jablečnou náplň
- 500 g na hrubo nastrouhaných jablek
- 1 lžíce bio vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžička skořice
- Citronová šťáva na zakápnutí jablek
- 3 lžíce sladidla k doladění chuti jablek (pokud jsou jablka hodně sladká, mohou stačit jen rozinky)
Postup
- Povolené máslo zpracuji s moukou a ostatními ingrediencemi v hladké kompaktní těsto. Zabalím ho a nechám pár hodin odležet v lednici. Těsto musí být tuhé.
- Jablka nastrouhám na hrubo, zakápnu lehce citronovou šťávou a smíchám s ostatními ingrediencemi. Někdy jablka loupu, teď jsem je nechala i se slupkou. Náplň ochutím podle toho, co s moučníkem zrovna plánuji a pro koho je.
- Teď začnu koláč vrstvit do formy. Použila jsem formu 20 cm, je tedy hezky vysoký. Formu vymažu a vysypu a na dno nastrouhám na hrubém struhadle více jak polovinu těsta. Na něj rozprostřu jablečnou náplň a ni nastrouhám druhou část těsta. Rukama urovnám a trochu ztlačím.
- Peču na 190 stupňů asi 35 minut. Moučník je třeba nechat před krájením zcela vychladnout a ztuhnout. Druhý den je ještě vláčnější.
TIP
Pokud těsto nejde jednoduše strouhat a maže se, tak je málo ztuhlé. Dejte ho na chvíli do mrazáku. To pomůže. Nesmíte ho tam ale zapomenout.😀
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tento výborný jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta
A jestli vám bude chutnat a budete se chtít rozdělit s více lidmi, stačí jen dvojnásobit množství ingrediencí.🙂