Rychlá zeleninová polévka s drožďovými nočky
09.01.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Zeleninovou polévku připravuji v mnoha verzích podle sezóny nebo podle toho, jaké mám zrovna ingredience. Teď jsem si vše zjednodušila a sáhla po slovenské mražené zelenině.
S každou mraženou zeleninou bude polévka chutnat jinak. Tato byla bez cibule, papriky, hrášku a kukuřice. Naopak obsahovala brokolici, květák a 2 druhy mrkve. Pro tuto polévku ideální.
Znova pro jistotu zopakuji, že jakékoliv zavářky do polévek, ať už to jsou knedlíčky, nočky, strouhání či různé kapání, je otázkou praxe a zkušenosti s různými druhy mouk, strouhanek či vloček. Jednoduše je třeba vychytat hustotu hmoty, která má vliv na to, zda budou nočky měkčí či tužší.
Drožďové nočky v tomto receptu mi vyhovují výraznou chutí a také jednoduchostí jejich zavaření do polévky přes sítko. Kdybych neměla sítko, vyrobila bych větší nočky tak, že bych je nabírala lžičkou a vkládala do vroucí polévky. Musí se však pracovat rychle.🙂
Ingredience
- asi 350 g na drobno posekané zeleniny (použila jsem mraženou zeleninovou směs "brokolice, květák, baby karotka a žlutá mrkev)
- 1 cibule
- 2 kostky čerstvého droždí (1 kostka má 42 g)
- Olej nebo přepuštěné máslo na orestování cibule a zeleniny
- 1 vejce
- 3 lžíce preferované mouky
- 2 lžíce strouhanky (tradiční nebo kukuřičná nebo jáhlová)
- 1,5 litru vody nebo vývaru
- Na dochucení polévky sůl, může být zeleninové ochucovadlo nebo sypký bio bujón)
- Na ochucení nočků sůl, pepř, může být i stroužek česneku nebo sušený česnek
Postup
- Zeleninu nakrájím nebo rozsekám na menší kousky. Orestuji ji v hrnci na trošce tuku, až lehce chytne barvu. Zeleninu zaliju vývarem a nechám povařit asi 5 až 10 minut podle toho, zda mám zeleninu čerstvou nebo mraženou.
- Mezitím si připravím nočky. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku do zlatova. Přidám rozdrobené droždí a na mírném stupni ho nechám zcela rozpustit. Ochutím solí, pepřem, případně česnekem. Nechám vychladnout.
- K droždí rozklepnu vejce, důkladně promíchám a už jen dohustím moukou a strouhankou tak, aby vzniklo vláčné, středně husté, né tekuté těstíčko. Začnu 2 lžícemi mouky a 2 lžícemi strouhanky a pak přidám dle situace. Hmotu nechám pár minut odležet.
- Těsto na nočky protřu rovnou do polévky přes sítko na halušky a povařím pár minut. Hotovo!
Na závěr polévku ještě doladím čerstvými nasekanými bylinkami. Teď to byla vojtěška.
> ☝️Další snadná polévka plná zeleniny? Doporučuji vyzkoušet tuto italskou polévku s cuketami.🙂
Ať se vám polévky povedou!🙂