Rychlá voňavá písmenková polévka
10.08.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Třídila jsem doma skříň a narazila na vytrženou stránku s receptem na „Žižkovskou polévku“. Skoro nic na ní nepotřebujete a já jsem ten den doma opravdu skoro nic neměla ...Zkusila jsem ji tedy, malinko upravila, a byla více než překvapená. Z takového „nic“ za pár minut parádní polévka.
Budete potřebovat
- 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
- 1 - 2 na jemno nastrouhané mrkve (množství podle velikosti mrkve, můžete nastrouhat i na hrubo)
- 3 lžíce jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- 1,2 litru vývaru (voda + zeleninový BIO bujón bez glutamátu, popř. Solčanka)
- 3 hrstky polévkových těstovin (použila jsem písmenka, dětem se jí lépe než nudle)
- Hrstku sušené majoránky
- Petrželovou nať (čerstvou nebo mraženou, pokud ji tedy máte po ruce)
- Dospělým můžeme následně dochutit ještě trochou soli a pepře
Postup
- Na másle a olivovém oleji orestujte nastrouhanou mrkev po dobu 2 minut.
- Zaprašte 3 lžícemi celozrnné špaldové mouky a zasmahněte.
- Zalijte vývarem a vařte celkem 15 minut (tak, aby se mouka provařila).
- 5 minut před koncem varu ale přidejte majoránku a polévkové těstoviny. Pořádně je promíchejte,aby se nepřichytily ke dnu a ještě pak párkrát polévku zamíchejte.
- Na zlepšení chuti můžete ještě přidat na jemno posekanou čerstvou nebo mraženou petrželovou nať a trochu majoránky.
I když se Vám může zdát, že je mouka v polévkách či omáčkách přovařená už za 5 minut, je zapotřebí ji vařit 15 minut. Je pak pro organismus lépe stravitelná.
TIP
Jak v komentářích napsala Hanka, mouku lze případně nahradit [hraškou](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/hraska "hraškou")a polévka získá šmrnc navíc :-)
Majoránku, špaldovou mouku, trochu polévkových těstovin a alespoň jednu mrkev mám doma vždy, i když je jinak v lednici totálně vymeteno, takže tuto polévku zvládnu bez problémů kdykoliv ;-)