Rychlá pórková omáčka - skvělá k těstovinám

13.03.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Pórek je dostupný celý rok, takže se s ním dá vymýšlet do aleluja. Nejčastěji dělám pórkové polévky nebo rizoto s pórkem a hlívou ústřičnou, teď přišla řada na omáčku. Na první pohled vás asi fascinovat nebude, když se ale pěkně naservíruje s "pěknými" těstovinami, zářivým vajíčkem, posype se zelenými bylinkami, tak jsme úplně někde jinde :)

Budete potřebovat

Postup

  1. Na přepuštěném másle orestujte nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Na mírném stupni, aby pórek nezačal hnědnout. Pár minut restujte, nechte změknout.
  2. Vedle v míse metličkou promíchejte vývar, rostlinné mléko a mouku. Vlijte k pórku, dle chuti osolte a povařte 10 minut.
  3. Ke konci můžete přidat prolisovaný stroužek česneku. Rozmixujte do hladka a dolaďte konzistenci. Ke konci můžete přisypat na velmi jemno nasekané zelené bylinky. Třeba koriandr nebo pažitku nebo petrželku. Hotovo.

Pórková omáčka se hodí k těstovinám, ale i k bramborám vařeným ve slupce nebo bramborovým nokům. Pro doplnění bílkovin se hodí vařené vejce. Ideálně farmářské nebo v bio kvalitě :)

Co se týče těstovin, doporučuji vyzkoušet různé druhy. Bezlepkové kukuřičné nebo celozrnné špaldové seženete běžně v supermarketech (Lidl, Interspar,Tesco). Já dávám přednost těstovinám v bio kvalitě a nejvíce ujíždím na těchto žitných vrtulkách

Mě samotnou překvapilo, jak je pórková omáčka chuťově zajímavá. Prostě rychle, jednoduše a zdravě :)