Polévka z rajčat a řapíkatého celeru + sýrové knedlíčky z polenty

20.05.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Cílem tohoto receptu bylo připravit výraznou rajčatovou polévku a také zakomponovat řapíkatý celer. Ten polévce dodává nejen zajímavou strukturu, ale i biologicky aktivní látky navíc. Jeho chuť je v polévce velmi jemná...

Knedlíčky mě stály několik pokusů, aby byl výsledek co nejlepší.🙂 Držela jsem se italského rozpoložení, proto padla volba na polentu, italský vyzrálý sýr, italské bylinky a olivový olej. Receptura je vychytaná tak, aby byly knedlíčky pevné, ale zároveň jemné, vláčné a přirozeně bezlepkové.

 Ingredience

Na polévku

Na polentové knedlíčky - cca 12 ks

 Postup

  1. Šalotku oloupu a nakrájím na malé kostičky. Řapíky celeru omyju a na vypouklé straně každý párkrát přejedu škrabkou a odstraním tuhá vlákna. Řapíky nakrájím na max. 1cm kousky.
  2. Šalotku restuji na oleji až zesklovatí, po chvíli přidám celer a také ho restuji několik minut. Přidám lžíci protlaku, prolisovaný nebo posekaný stroužek česneku a krátce promíchám.
  3. Ihned vliju rajčata, vývar a jablečný džus.
  4. Ochutím bylinkami a kořením Boloňka. Vařím pozvolna alespoň 30 minut, do změknutí celeru.
  5. Příprava knedlíčků. Zatímco se vaří polévka, připravím si vedle knedlíčky. Vejce rozšlehám, osolím, vsypu polentu a promíchám. Přidám na jemno nastrouhaný sýr, italské bylinky, lžíci olivového oleje a lžící důkladně promíchávám tak, až se vše hezky propojí dohromady v tužší mazlavou hmotu. Když je třeba, přidám lžíci vody. Hmotu nechám alespoň 15 minut odležet. Do hrnce si dám vařit vodu na knedlíčky. Lžičkou odkrajuji kousky těsta a v ruce rychle tvaruji knedlíčky, které si dávám na talíř. Všechny je pak dám naráz do vroucí lehce probublávající vody a provařím je asi 8 minut.
  6. Z hotové polévky odeberu 2 naběračky rajčat s celerem a rozmixuji do hladka. Vliju zpět. To polévku lehce přirozeně zahustí. Uvařené knedlíčky vložím do hrnce s polévkou a nechám je tam ještě pár minut mírně vařit. Jsou pak šťavnatější. Hotovo!

 Tip č. 1

Když je prostor, připravím si těsto na knedlíčky s předstihem. Hmota je pak více kompaktní, polenta se hezky rozleží...Tyto polentové knedlíčky dělám ráda i do jiných polévek. Třeba do krémové cuketové.

 Tip č. 2

Pokud, jako já, rádi připravujete boloňské těstoviny, smetanové omáčky k nokům, lasagně či rajčatové polévky, doporučuji mít doma po ruce koření Boloňka, které jsem si zamilovala. Za mě je toto koření geniální a praktické v tom, že vůbec NEPÁLÍ, takže sedne i menším dětem. Obzvlášť ve špagetách.🙂

 Tip č. 3

Když je sezóna, připravuji polévku také z velkých čerstvých rajčat. Ty však předem zbavím slupky.