Polévka z rajčat a řapíkatého celeru + sýrové knedlíčky z polenty
20.05.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Cílem tohoto receptu bylo připravit výraznou rajčatovou polévku a také zakomponovat řapíkatý celer. Ten polévce dodává nejen zajímavou strukturu, ale i biologicky aktivní látky navíc. Jeho chuť je v polévce velmi jemná...
Knedlíčky mě stály několik pokusů, aby byl výsledek co nejlepší.🙂 Držela jsem se italského rozpoložení, proto padla volba na polentu, italský vyzrálý sýr, italské bylinky a olivový olej. Receptura je vychytaná tak, aby byly knedlíčky pevné, ale zároveň jemné, vláčné a přirozeně bezlepkové.
Ingredience
Na polévku
- 2 plechovky kvalitních sekaných rajčat
- 2 šalotky
- 3 až 4 řapíky celeru (podle chuti a velikosti)
- 0,8 l vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
- 1 lžička sušených italských bylinek - nebo v sezóně čerstvé
- 1 lžička koření Boloňka - originální směs pro italskou kuchyni
- Olej vhodný k orestování šalotky a celeru (může být i Ghí)
- 2 dcl jablečného džusu (příjemně dosladí a zvýrazní)
Na polentové knedlíčky - cca 12 ks
- 100 g instantní kukuřičné polenty
- 50 g tvrdého vyzrálého sýra (Grana Padano nebo Parmezán)
- 2 lžičky sušených italských bylinek - nebo v sezóně čerstvé
- 1 velká lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pokud je třeba těsto ještě zvláčnit, tak 1 lžíce vody
Postup
- Šalotku oloupu a nakrájím na malé kostičky. Řapíky celeru omyju a na vypouklé straně každý párkrát přejedu škrabkou a odstraním tuhá vlákna. Řapíky nakrájím na max. 1cm kousky.
- Šalotku restuji na oleji až zesklovatí, po chvíli přidám celer a také ho restuji několik minut. Přidám lžíci protlaku, prolisovaný nebo posekaný stroužek česneku a krátce promíchám.
- Ihned vliju rajčata, vývar a jablečný džus.
- Ochutím bylinkami a kořením Boloňka. Vařím pozvolna alespoň 30 minut, do změknutí celeru.
- Příprava knedlíčků. Zatímco se vaří polévka, připravím si vedle knedlíčky. Vejce rozšlehám, osolím, vsypu polentu a promíchám. Přidám na jemno nastrouhaný sýr, italské bylinky, lžíci olivového oleje a lžící důkladně promíchávám tak, až se vše hezky propojí dohromady v tužší mazlavou hmotu. Když je třeba, přidám lžíci vody. Hmotu nechám alespoň 15 minut odležet. Do hrnce si dám vařit vodu na knedlíčky. Lžičkou odkrajuji kousky těsta a v ruce rychle tvaruji knedlíčky, které si dávám na talíř. Všechny je pak dám naráz do vroucí lehce probublávající vody a provařím je asi 8 minut.
- Z hotové polévky odeberu 2 naběračky rajčat s celerem a rozmixuji do hladka. Vliju zpět. To polévku lehce přirozeně zahustí. Uvařené knedlíčky vložím do hrnce s polévkou a nechám je tam ještě pár minut mírně vařit. Jsou pak šťavnatější. Hotovo!
Tip č. 1
Když je prostor, připravím si těsto na knedlíčky s předstihem. Hmota je pak více kompaktní, polenta se hezky rozleží...Tyto polentové knedlíčky dělám ráda i do jiných polévek. Třeba do krémové cuketové.
Tip č. 2
Pokud, jako já, rádi připravujete boloňské těstoviny, smetanové omáčky k nokům, lasagně či rajčatové polévky, doporučuji mít doma po ruce koření Boloňka, které jsem si zamilovala. Za mě je toto koření geniální a praktické v tom, že vůbec NEPÁLÍ, takže sedne i menším dětem. Obzvlášť ve špagetách.🙂
Tip č. 3
Když je sezóna, připravuji polévku také z velkých čerstvých rajčat. Ty však předem zbavím slupky.