Polévka s červenou řepou a máslovými fazolemi - zjemněná jogurtem
01.12.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Občas je potřeba do 15 minut připravit polévku. To nejraději dělám různé zeleninové krémy z cukety, dýně, brokolice a tak dále.
Pak je tu další extrém, a to vývary. Kuřecí nebo hovězí vývar jsem si zvykla dělat v pomalém hrnci celou noc. Už jen z tohoto důvodu je pomalý hrnec dobrá věc.🙂
No a něco mezi je třeba tato polévka. Když pracuji s pasírovanými či drcenými rajčaty a dělám různé omáčky, zvykla jsem si "dát jim v hrnci čas". Vyvaří se voda, chuť je pak úplně jiná. K tomuto rajčatovému základu jsem přidala čerstvou řepu a ještě nějakou kořenovou zeleninu navíc. Výsledek prošel u malých i velkých. A i přes pořádný hrnec polévky nakonec bylo málo. Tak vyzkoušejte.🙂
Ingredience na velký hrnec polévky
- 2 menší červené řepy
- 1 sklenice pasírovaných rajčat (cca 650 g)
- 1 plechovka kvalitních sekaných rajčat
- 1 střední mrkev
- 1 střední kořen petržele
- 1 plechovka bílých máslových fazolí
- 1 litr vývaru nebo vody
- 2 stroužky česneku
- Na dochucení bobkový list, nové koření, pepř
- Čerstvé či sušené bylinky dle chuti a sezóny
- Hustý bílý jogurt nebo zakysaná smetana do talíře ke každé porci
Postup
- Řepu, mrkev i petržel oškrábu a nastrouhám na hrubo.
- Do hrnce vliju pasírovaná rajčata, drcená rajčata, přidám nastrouhanou zeleninu a koření. Dávám bobkový list, nové koření a pepř v mleté formě, abych pak z polévky nic nemusela lovit.
- Zaliju ihned vývarem a vařím pod pokličkou pozvolna asi hodinu. Tento krok je dobré dodržet, polévka díky tomu získá plnější chuť i konzistenci.
- Ke konci přidám slité máslové fazole a dochutím česnekem a bylinkami.
- Každou porci pak ještě na talíři doplním o lžíci hustého bílého jogurtu. Hotovo!
> ☝️Nápad jak využít řepu v exotičtějším duchu je tato červená řepa na kari.🙂
Ať se vám jídlo povede!🙂