Pečené masové kuličky s červenou řepou

30.03.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Výhodou tohoto receptu je, že si poměr ingrediencí velmi jednoduše upravíte podle toho, kolik kuliček potřebujete připravit.

Na množství masa dávám poloviční množství řepy. Tedy poměr 2:1.👍

 Ingredience na 20 kuliček

 Postup

  1. Nejdříve si na oleji orestuji do zlatova na drobno nakrájenou červenou cibuli. Restuji pozvolna několik minut.
  2. Červenou řepu oloupu a nastrouhám ji na jemno. Je třeba počítat s tím, že červená řepa hodně barví, proto ji strouhám na tácku, který lze snadno omýt.
  3. Smíchám dohromady maso, cibulku a řepu. Ochutím. Nejlépe se směs propracuje rukama.
  4. Naolejovanýma rukama tvořím kuličky a dávám je do nepřilnavého pekáčku. Kuličky pustí trochu šťávy, je tedy lepší menší pekáček než velký rovný plech. Pokud nemám nepřilnavý pekáček, použiju pečící papír.
  5. Kuličky peču odkryté na 180 stupňů asi 30 minut. Hotovo!

Jako přílohu nejraději volím bramborovou kaši nebo bramborovo-batátovou kaši. Rychlá verze kaše je ta, že uvařím dohromady brambory spolu s batáty v poměru 1:1. Třeba půl kila brambor typu C a půl kila batátů. Rozšťouchám, zjemním máslem, trochou smetany a prošlehám mixérem.

Druhou možností je pak brambory typu C uvařit, batáty upéct v troubě a společně rozšťouchat s máslem a ochutit. Konzistence bude hutnější a chuť výraznější.

> ☝️Další verzí masovo-zeleninových kuliček jsou tyto masovo-brokolicové kuličky. Ráda je servíruji s rajskou omáčkou.🙂

Ať se vám kuličky povedou! 🙂