Muffiny z řeckého jogurtu s kousky čokolády
29.01.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Když muffiny, tak jedině domácí! Jejich příprava je zcela jednoduchá. Těsto je během chvilky hotové a pak už se jen můžete těšit, jak to v troubě vesele vyskakuje.
Na 12 muffinů budete potřebovat
1 hrnek = 250 ml
- 2 jemně mleté špaldové mouky (nebo 1 hrnek špaldové a 1 hrnek polohrubé)
- 3/4 hrnku sladidla ( může být přírodní třtinový cukr s vyšším obsahem melasy nebo kokosový cukr, sušená třtinová šťáva panela atd.)
- 3/4 hrnku řeckého jogurtu (asi 180g)
- 2 vejce
- 1/4 hrnku oleje ( cca 60 ml)
- 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- Špetku soli na vyladění chuti
- Může být lžička vanilkového extraktu
- 100 g kousků kvalitní hořké čokolády
Postup
- V jedné misce jemně smíchejte všechny tekuté ingredience. Vejce nešlehejte.
- V druhé misce smíchejte všechny sypké ingredience.
- Obsah obou misek spojte dohromady a krátce promíchejte vařečkou. Nakonec jemně vmíchejte kousky čokolády.
- Těsto pomocí lžíce nandejte do papírových košíčků, které sedí ve formě na muffiny. Případně použijte jiný systém. Někdo používá samostatně stojící silikonové formičky.
- Pečte do suché špejle na 180 stupňů. Trvá to asi 17 až 20 minut.
Po ochutnání muffinů si pak sami vylaďte, jak je chcete osladit. Někomu postačí 2 lžíce medu, jinému bez půl hrnku přírodního cukru nechutnají, jiný zase zvolí méně kalorickou alternativu v podobě xylitolu.
Když peču muffiny, tak do nich vždycky přidám něco navíc. Jednou to jsou nastrouhaná jablka, podruhé namleté vlašské ořechy nebo, jako teď, kousky čokolády.
A pokaždé jsou úžasné a chutnají :)