Moučník s malinovým pudinkem a lehkým krémem
24.09.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
I když má tento moučník 3 jednotlivé kroky přípravy - těsto, pudink a krém, tak je velice snadný a rychle hotový. Podobných moučníků na internetu koluje spousta, inspiraci na tento recept jsem objevila doma u mojí maminky, když jsme potřebovaly připravit moučník, který nebude úplně obyčejný, zároveň nám ale nezabere moc času. Tento mi padl do oka a byla to správná volba. Od té doby jsem ho dělala už mnohokrát, jen jsem si ho lehce ozdravila použitím celozrnné špaldové mouky, třtinového cukru a přírodního kypřícího prášku.
Budete potřebovat
Na těsto
- 200g polohrubé mouky (já použila 100g polohrubé klasické a 100g špaldové jemně mleté)
- 150g cukru krupice (použila jsem přírodní hnědý cukr)
- 4 vejce
- 1 dcl kvalitního slunečnicového oleje
- 1 dcl vlažné vody
- 1 prášek do pečiva (ideálně přírodní, z vinného kamene )
Na pudink
- 0,5 l mléka
- 1 malinový pudink (možno i jiný, ale ten malinový je dle mé chuti nejlepší, je k sehnání i BIO jahodový pudink ve zdravých výživách bez jakýchkoliv umělých aromat a barviv)
- 2 lžíce cukru
Na krém
- 2 zakysané smetany
- 2 až 3 lžíce moučkového cukru (hlavně ho nepřeslaďte, pak to není ono ;)
Postup
- Připravte si pudink klasickým způsobem dle návodu a dejte ho stranou.
- Dále utřete vejce s cukrem.
- Pak přilijte olej, vlažnou vodu a promíchejte.
- Pak postupně přidávejte mouku promíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech.
- Teď přijde na řadu připravený pudink. Cik cak ho lžící ještě teplý nanášejte na těsto, než ho celý vypotřebujete.
- Takto dejte péct do trouby na střední stupeň, je to cca 170°C, po dobu max 30 min. Pozor, aby se nepřesušil, po 25 minutách zkuste špejlí, zda se těsto nelepí a pokud povrch bude pevný a lehce zezlátlý, moučník vyndejte.
- Až moučník trošku vychladne, naneste na něj krém, který vznikl smícháním 2 zakysaných smetan a cukru.
- Povrch můžete posypat třeba kakaem, hoblinkami čokolády, já jednou zkusila i skořicí.
Když jsem tento moučník pekla poprvé, snažila jsem se krém vylepšit, ta zakysaná smetana mi přišla moc „obyčejná“. Do krému jsem tedy přidala krémový sýr, pak také trochu tvarohu. Nakonec jsem se vrátila k té původní zakysané smetaně, která tomu dodá tu správnou chuť a lehkost. Zakysaná smetana nemá na moučníku vytvořit velkou vrstvu krému, ale jen slabou, moučník bude místy dokonce prosvítat. Bohatě to tak stačí.
Pokud jste jakkoliv velcí odpůrci pudinků z prášku, můžete si zcela jednoduše sami připravit [jednoduchý domácí pudink](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/domaci-pudink "jednoduchý domácí pudink") a ochutit ho dle fantazie.
Ať se vám povede :)
Kamila