Listový salát s cizrnou, parmazánem a celozrnnými krekry
18.05.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Mnoho lidí se domnívá, že zelenina by se měla jíst především syrová, tepelně neupravená. V zájmu svého zdraví pak po večerech chroupu syrovou mrkev, rajčata, kedlubny, papriky a tak dále. Krátce tepelně upravená zelenina však může mít pro naši celkovou energii a zažívání příznivější účinky.
Neplatí to ale o salátech, které by tepelnou úpravou velmi rychle ztratily své benefity. Není nad to zakousnout se do svěžího křupavého salátu. Vybírat můžete z mnoha druhů. Od polníčku, přes lollorosso, hlávkový, špenát, little jam, dubový salát, rukolu, friseé a mnoha dalších.
Budete potřebovat
- Listový salát ( dala jsem lollorosso)
- Uvařenou cizrnu nebo hotovou naloženou cizrnu )
- Lahůdkovou cibulku i se zelenou natí
- Olivový olej nebo oblíbenou domácí zálivku ( třeba olivový olej, citronová šťáva, med )
- Na jemno nastrouhaný parmazán (nebo jiný podobný sýr)
- Krekry nebo krutony (krekry lze upéct nebo si je koupit. Já použila žitné se semínky, seženete i bezlepkové luštěninové)
Postup
- Vybrané listové saláty (1 nebo více druhů) omyjte, řádně okapejte a natrhejte nebo pokrájejte na menší kousky.
- Smíchejte s měkkou cizrnou, cibulkou, promíchejte s olivovým olejem nebo oblíbeným dresingem či zálivkou.
- Na závěr přidejte do salátu kousky nalámaných krekrů, promíchejte a ihned podávejte.
Šťavnatý zdravý salát, který nejen krásně vypadá, ale i zasytí a chutná :)