Krémová polévka s rajčaty, mrkví a červenou čočkou

12.02.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

U této polévky se inspirujte především jejím základem. Dochutit si ji pak můžete podle toho, zda ji chcete udělat jen pro malé děti nebo pro celou rodinu. Přínosná je jak pro děti, tak dospělé, polévka obsahuje betakaroten, lykopen, dostatek vlákniny a zdraví prospěšnou luštěninu. Nevaří se déle, jak 10 minut, takže opět rychlovka.

Budete potřebovat

(množství na 4 velké porce)

Postup

  1. Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kousky a pár minut restujte na olivovém oleji.
  2. Přidejte překrojený stroužek česneku, krátce promíchejte, aby nezhořkl a hned přidejte 1 plechovku rajčat.
  3. Červenou čočku propláchněte a vhoďte k zelenině.
  4. Zalijte cca 1 litrem vody (doředit můžete až na konci) a ochuťte trochou soli, případně Solčanky.
  5. Vařte do změknutí ingrediencí, bohatě stačí 10 minut.
  6. Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem, zjměněte zakysanou, případně jinou, smetanou a hustotu pak dolaďte vodou. Polévka by neměla být jako pyré, měla by rozhodně téct, ale mít stále krémovou konzistenci.

Chuť polévky lze zvýraznit trochou balsamikového octa, který jí dodá šmrnc.

TIP

Kvalitní konzervovaná rajčata jsou zdravou potravinou a je výhodné je používat právě v zimě, kdy klasická rajčata nemají sezónu. Kvalitní konzervovaná rajčata jsou daleko zdravější než mnohdy prodávaná "dokonalá" rajčata bez přirozené chuti, jejichž zrání je regulováno pomocí ethylenu.