Krémová polévka z máslové dýně

13.10.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jakékoliv krémové polévky jsou u nás doma sázkou na jistotu. Rajčatová s červenou čočkou, cuketová s mrkví a ovesnými vločkami nebo právě dýňová. Talíře jsou vždy prázdné :-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Máslovou dýni omyjte, překrojte a zbavte semínek. Pak ji nakrájejte včetně slupky na kostky.
  2. Na olivovém oleji si orestujte kousek cibule a pórek. Cibuli lze klidně vynechat.
  3. Přidejte dýni a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byla dýně ponořená.
  4. Vařte do změknutí dýně, asi 20 minut.
  5. Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem a zjemňete smetanou. Sladší chuti dosáhnete sladkou smetanou, zakysaná smetana je zase stravitelnější.
  6. Dolaďte do požadované hustoty a ochuťte, jaká vám vyhovuje.
  7. Na talíři můžete ozdobit zeleným kořením - petrželkou nebo koriandrem a sušenými pšeničnými klíčky, které polévku obohatí o další živiny.

TIP

S výslednou chutí si pak můžete hrát. Nejmenším dětem nemusíte ochucovat vůbec, dospělí zas mohou v polévce ocenit trochu zázvoru, kari nebo chilli.