Kakaové palačinky plněné tvarohem
08.02.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Na 6 palačinek potřebujete
- 250 ml mléka ( může být i mandlové)
- 1 velké vejce
- 150 g hladké mouky ( já dávám celozrnnou jemně mletou špaldovou, může být i částečně pohanková)
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžíci rozpuštěného másla do těsta
- špetku soli
- tuk na pečení palačinek ( např. máslo GHÍ)
- Tvaroh jako náplň ( může být klasický BIO, dobré jsou ale i různé farmářské, pro odvážnější labužníky klidně ovčí varianta )
Postup
- Vejce rozšlehám s mlékem a postupně zapracovávám mouku. Ideálně přes sítko prosátou.
- Do těsta přidám špetku soli, rozpuštěné máslo, kakao, promíchám a doladím konzistenci. Těsto musí být tak akorát řídké, aby se lehce rozlilo po pánvi. Těsto je dobré nechat alespoň 15 minut odpočinout.
- Nepřilnavou palačinkovou pánev rozpálím, mašlovačkou potřu tukem a naliju naběračku těsta. Palačinku po chvíli obrátím a opeču krátce i z druhé strany.
- Pak už jen plním tvarohovou náplní. Tvarohovou náplň připravím vždy podle druhu tvarohu a jeho chuti. Tvarohy ve vaničce mívají smetanovější jemnou chuť, stačí je tedy doladit trochou javorového sirupu. Tradiční kyselejší tvarohy v alobalu zase kombinuji s ricottou nebo hustým jogurtem.
Korunu pak všemu nasadí hrstka čerstvého ovoce. Nejlepší je to, které zrovna roste, mně se teď hodily české borůvky z mrazáku, které byly nasbírané v lese :)