Jáhlový krém jako sladký dezert - vegan verze

18.09.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Jáhly jsou velmi výživná pseudoobilovina. Jsou bezlepkové a mají přirozeně nasládlou chuť. I proto se využívají do sladkých jídel jako kaše, škubánky, jahelníky a různé sladké krémy.

Já jsem si oblíbila postup, kdy z uvařených jahel vyrobím krém, který může posloužit jako zdravá svačinka nebo dezert.

Aby tento dezert byl přesně to, co má být, je třeba dodržet 2 věci. Jáhly se musí dokonale rozmixovat a zjemnit dostatečným množstvím zakysaného krému. Někdy používám tradiční zakysanou smetanu, teď jsem zvolila verzi bez mléčného výrobku.

Pak už jen nechat vychladit a doplnit o další oblíbené ingredience. Ať už na chuť nebo na ozdobu. 🙂

 Ingredience na 2 porce

 Postup

  1. Do menšího rendlíku vliju rostlinné mléko a vsypu propláchnuté jáhly a rozinky. Na mírném stupni vařím pod pokličkou do úplného změknutí jahel. Asi 15 minut.
  2. Uvařené jáhly nechám vychladnout a rozmixuji co nejvíce do hladka tyčovým mixérem. Přidám zakysaný krém, dosladím dle chuti a zase rozmixuji. Jáhlový krém rozdělím do 2 skleniček, ozdobím ovocem a dám důkladně vychladit do lednice. Hotovo!

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také opečené banány s hořkou čokoládoujako rychlý dezert.🐭

Udělat si domácí dezert nemusí být nic složitého! 🙂