Fazolky na kyselo

23.08.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

V zeleninové biobedýnce, kterou jsem si objednala, byl celý pytlík čerstvých fazolových lusků. Co s nimi? Za pomoci příznivců tohoto webu jsem zvolila jídlo, které mám ráda z dětství, a to fazolky na kyselo. Odteď zařazuji mezi oblíbené pokrmy celé rodiny :) Brambory na fotce jsou také z farmy a vajíčko shodou okolností od domácí slepičky, takže se to na tom talíři pěkně sešlo :)

Budete potřebovat

Postup

  1. Fazolky omyjte, odkrojte špičky, pokrájejte na kousky a vložte do cca 1 litru vody, kterou osolte nebo ochuťte bio bujónem (fazolky můžete nechat i v celku, pokud děláte fazolky na kyselo i pro děti, jí se jim lépe pokrájené na 2cm kousky :)
  2. Fazolky uvařte do měkka, ale zbytečně nerozvařte.
  3. Vedle na pánvi si udělejte cibulovou jíšku. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a zpěňte na másle. Přidejte vámi vybranou mouku, jsou to cca 3 vrchovaté lžíce, a usmažte světlou jíšku.
  4. Jíškou zahustěte uvařené fazolky a ještě společně asi 5 minut povařte.
  5. Na závěr přidejte kelímek zakysané smetany a dochuťte citronovou šťávou a cukrem tak, abyste docílili vám příjemné sladkokyselé chuti.

Fazolky na kyselo podávejte s vařeným bramborem a vejcem. Další možností je místo vejce přidat plátek vařeného hovězího masa.

TIP

Toto jídlo si můžete udělat po celý rok, protože mražené fazolové lusky seženete kdykoliv, nejen, když je sezóna.

P.S.: Omáčka má být normálně více bílá, já jsem ale cibulku na pánvičce trošku více opekla a navíc mi doma došla hladká mouka, takže jsem použila špaldovou jemně mletou, která pak omáčce dodala trošku barvičky ;)

Dobrou chuť!