Dršťková polévka z hlívy
28.12.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Originální dršťková polévka je jídlo, o kterém jsem si myslela, že bych ho "nestrčila do pusy". Situace mě jakožto hladovou turistku v hospodě přiměla ochutnat.😀 No dala jsem to. Doma jsem si pak připravila chuťově podobnou polévku, jen s hlívou ústřičnou. 🙂
Hlíva je zdravá a celoročně dostupná houba. Je nízkokalorická, dobře se s ní pracuje a obsahuje mikronutrienty, které podporují imunitu. Já hlívu kupuji pravidelně a dávám ji do pomazánek, karbanátků, na topinky, nebo ji jen tak orestuji a přidám na vrch zeleninového salátu. Skvělá je také v bramboračce.
Ingredience
- 300 g hlívy ústřičné (klobouky i nohy)
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- Olej nebo přepuštěné máslo Ghí
- 2 lžíce jemně mleté mouky (dala jsem bezlepkovou čirokovou mouku)
- 1 litr vody nebo vývaru
- 3 až 4 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- Na dochucení Sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, může být sypký bio bujón
- Kdo chce pikantní, tak přidá sušené chilli nebo kousek čerstvé chilli papričky
Postup
- Cibuli nakrájím na drobno, hlívu nakrájím na menší kousky včetně nožiček. Cibuli orestuji pár minut na tuku až zesklovatí, pak přidám hlívu. V průběhu restování ochutím solí, pepřem, kmínem. Opékám na středním stupni asi 10 minut.
- Zasypu paprikou, promíchám. Přikápnu trochu tuku, zasypu 2 lžícemi mouky, krátce promíchám, zarestuji a vliju vodu nebo vývar.
- Vařím na mírném stupni asi 20 minut. Ke konci varu dochutím česnekem a dostatečným množstvím majoránky. Když chci pikantní chuť, doladím ještě chilli papričkou. Pokud je polévka příliš hustá, ještě dle potřeby lehce doředím. Na talíři zdobím zelenými bylinkami. V zimě třeba řeřichou. Hotovo!
> ☝️Chcete variantu s bramborami? Vyzkoušejte link