Domácí rýžová kaše s opraženými pekanovými ořechy a ovocem
07.07.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Kaše obecně připravuji v různých formách. Někdy sáhnu po kvalitní hotové směsi, kterou jen zaliji vodou, jindy kaši připravím z různých druhů vloček. Když mám ale prostor, rozhodnu se vždy pro variantu, kdy se kaše připravuje ze základní suroviny. Z jahel, pohanky, rýže ...
Když chci udělat klasickou mléčnou bílou rýžovou kaši, postup je následující.
Postup
- Vezmu kulatozrnnou rýži a dle návodu ji uvařím do měkka tak, aby se všechna voda vsákla. V sítku tedy párkrát propláchnu hrnek rýže, dám do hrnce a zaliji 2 hrnky vody. Nechám na mírném stupni 15 minut vařit, pak pod pokličkou dojít.
- Teď si vezmu buď všechnu nebo část rýže, podle toho, kolik porcí chci udělat, a zaliji mlékem tak, aby vznikla středně hustá hmota. Mléko může být klasické nebo rostlinné, třeba mandlové. Vařím společně 5 minut. Můžete přidat 1 bio nebo domácí vanilkový cukr pro aromatičtější chuť.
- Teď už jen zlehka rozmixuji do hladka tyčovým mixérem a dle situace v hrnci doladím konzistenci.
TIPY
- Kaši samozřejmě můžete připravit i z celozrnné rýže, chuť však bude jiná
- Když ořechy na sucho krátce opražíte, získají křupavou úžasnou chuť
- Pokapejte kaši na talíři lžičkou kvalitního medu, který je přirozeným sladidlem. Já med kupuji od důvěryhodného včelaře.
- Pokud byste chtěli kaši ještě více výživnou, můžete jako tekutinu použít doma vyrobené mléko z kešu "ořechů".
Kaše je krémová, lahodná, nadýchaná ... Teď už si ji každý může ozdobit, dochutit a osladit podle svých výživových preferencí, počtu zubů či nálady :)