Domácí nadýchaná pizza

19.02.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Klasická pizza jednou za čas nikoho nezabije. Když ji ale nedoplníte o nějaký zeleninový salát, je z pohledu zdravého stravování celkem o ničem. Proto ráda dělám pizzy, které mají bohatší náplň a kromě bílé pšeničné mouky obsahují i jiný hodnotnější druh a také více zeleniny.

Tradiční těsto na pizzu žádné vejce neobsahuje, vyzkoušela jsem ho ale přidat a díky němu je těsto o něco více nadýchané a o trochu vyšší, což se pro tento typ pizzy hodí ...

Budete potřebovat

Na domácí těsto

Na pizzu

Postup

  1. Ingredience na těsto zpracujte ručně nebo v robotu a nechte v teple asi 45 minout vykynout. Toto množství je na 2 pizzy.
  2. Na pánvi si ideálně na másle Ghí orestujte na drobno nasekanou zeleninu. V zimě lze použít i kvalitní mraženou zeleninu, nechat ji povolit, v malém robotu rozsekat na kousky a orestovat.
  3. Polovinu připraveného těsta rozložte do kulaté formy na pizzu. Samozřejmě lze i na plech. Těsto lze roztáhnout do formy pomocí naolejovaných prstů.
  4. Pak už jen potřete rajčatovou omáčkou, ideálně sugo, posypte zeleninou a dozdobte sýrem, šunkou, žampióny ...však víte, co všechno může být na pizze :)
  5. Troubu rozpalte na max, moje zkušenost je, že je lepší péct ji na více stupňů kratší dobu. Takže klidně 260 stupňů a do zezlátnutí okrajů. Je to asi 10 minut. Sami uvidíte...

TIP

Pizzu nemusíte nutně potírat jen rajčatovým základem, ale i smetanovým. Zakysanou smetanu ochuťte solí, pepřem, přidejte česnek a oregano. To bude změna!

Jednoznačnou výhodou domácí pizzy je, že můžete ovlivnit kvalitu vstupních surovin a přizpůsobit ji tak, aby jedna půlka více chutnala dětem a druhá třeba dospělým.

Mně se domácí pizza osvědčila i jako zábava pro děti, když jim přijdou kamarádi. Sice je vždycky u toho nějaké hašteření, jako kdo tam co dá a že ten sýr už stačí a kukuřici už nééé, ale neskutečně je to baví a pak to s chutí sní ...