Domácí nadýchaná pizza
19.02.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Klasická pizza jednou za čas nikoho nezabije. Když ji ale nedoplníte o nějaký zeleninový salát, je z pohledu zdravého stravování celkem o ničem. Proto ráda dělám pizzy, které mají bohatší náplň a kromě bílé pšeničné mouky obsahují i jiný hodnotnější druh a také více zeleniny.
Tradiční těsto na pizzu žádné vejce neobsahuje, vyzkoušela jsem ho ale přidat a díky němu je těsto o něco více nadýchané a o trochu vyšší, což se pro tento typ pizzy hodí ...
Budete potřebovat
Na domácí těsto
- 250 g hladké mouky (nejlépe typu 0 nebo 00 či 00 extra)
- 250 g jemně mleté špaldové mouky
- 1 vejce
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku soli
- ¾ balíčku čerstvých kvasnic (droždí)
- 2,5 dcl vlažné vody
Na pizzu
- Rajčatovou omáčku sugo vhodnou jako základ pizzy
- 200 g na jemno nasekané a krátce orestované zeleniny (kořenová, brokolice, kukuřice...)
- dále dle chuti šunka, nastrouhaný sýr gouda nebo mozarella
- olivový olej
Postup
- Ingredience na těsto zpracujte ručně nebo v robotu a nechte v teple asi 45 minout vykynout. Toto množství je na 2 pizzy.
- Na pánvi si ideálně na másle Ghí orestujte na drobno nasekanou zeleninu. V zimě lze použít i kvalitní mraženou zeleninu, nechat ji povolit, v malém robotu rozsekat na kousky a orestovat.
- Polovinu připraveného těsta rozložte do kulaté formy na pizzu. Samozřejmě lze i na plech. Těsto lze roztáhnout do formy pomocí naolejovaných prstů.
- Pak už jen potřete rajčatovou omáčkou, ideálně sugo, posypte zeleninou a dozdobte sýrem, šunkou, žampióny ...však víte, co všechno může být na pizze :)
- Troubu rozpalte na max, moje zkušenost je, že je lepší péct ji na více stupňů kratší dobu. Takže klidně 260 stupňů a do zezlátnutí okrajů. Je to asi 10 minut. Sami uvidíte...
TIP
Pizzu nemusíte nutně potírat jen rajčatovým základem, ale i smetanovým. Zakysanou smetanu ochuťte solí, pepřem, přidejte česnek a oregano. To bude změna!
Jednoznačnou výhodou domácí pizzy je, že můžete ovlivnit kvalitu vstupních surovin a přizpůsobit ji tak, aby jedna půlka více chutnala dětem a druhá třeba dospělým.
Mně se domácí pizza osvědčila i jako zábava pro děti, když jim přijdou kamarádi. Sice je vždycky u toho nějaké hašteření, jako kdo tam co dá a že ten sýr už stačí a kukuřici už nééé, ale neskutečně je to baví a pak to s chutí sní ...