09.08.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
V tomto receptu chci vyzdvihnout 2 věci.
První je opečení cukety před vařením polévky. Já nejraději krémové zeleninové polévky připravuji ze zeleniny pečené v troubě. Když ale potřebuji rychlovku, opeču zeleninu alespoň na pánvi. Polévka má pak plnější chuť.🙂
Druhá věc je, čím polévku doplnit, posypat. Do klasických zeleninových polévek s kousky zeleniny se mohou jako "vložka do polévky" dávat obiloviny. Může to být pohanka, rýže nebo jáhly. Do krémových polévek se skvěle hodí "něco křupavého". A nemusí to nutně být krutóny z pečiva. A ani opražená semínka. Můžeme klidně zůstat u obiloviny, jen v jiné formě. Jako posypku na krémovou polévku ráda používám např. tuto bio naklíčenou pohanku, která je hned po ruce.🙂
Cuketu nakrájím na kostičky a ve velké pánvi ji na trošce tuku restuji několik minut, až lehce zezlátne a opeče se.
Zatímco restuji cuketu, oškrábu brambory a nakrájím je na malé kousky. Cuketu s bramborami dám do hrnce, zaliju vývarem a lehce osolím. Vařím do změknutí brambor asi 10 minut.
Obsah hrnce ochutím pepřem, sušeným česnekem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixuji do hladka. Já používám velký stolní mixér.
Zjemním smetanou a doladím konzistenci. Polévka by měla být krémová. Každou porci na talíři ozdobím křupavými semínky nebo křupavou pohankou. Hotovo!
> ☝️Doporučuji také vyzkoušet tuto italskou cuketovou polévku. Není krémová a obsahuje kousky cuket. Výborná!