Banán ve špaldové palačince
27.08.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Dříve jsem se do čistě celozrnných palačinek nepouštěla, polovinu těsta vždy (pro jistotu) tvořila bílá mouka. Tentokrát jsem doma ale žádnou nenašla, tak nezbylo nic jiného, než udělat celozrnné špaldové. Dopadlo to výborně. Základem bylo nechat těsto odležet, aby dostatečně nabobtnalo a palačinky se netrhaly. S náplní jsme si tentokrát poradili tak, že jsme do ochucené palačinky zabalili lehce opečený banán. Vypadá to parádně a chutná ještě lépe.
Budete potřebovat
(množství na 7 palačinek)
- 550ml mléka (klasické nebo rostlinné)
- 280g špaldové mouky jemně mleté
- 1 vejce
- 1 lžíci přírodního cukru
- Špetku soli
- Na náplň dle chuti- banány, med, obilný sirup, kakao, skořici apod.
- Může být i trocha BIO citronové kůry
Postup
- Vejce rozšlehejte s mlékem nebo obilným nápojem.
- Postupně přidávejte jemně mletou špaldovou mouku, až vznikne hladké těsto.
- Těsto lehce oslaďte (max. 1 lžíci přírodního cukru) a přidejte špetku soli. Těsto lze vylepšit i trochou sušené či čerstvé BIO citronové kůry. Té obyč chemicky ošetřené se určitě vyhněte.
- A teď to nejpodstatnější – těsto musíte nechat odležet. Minimálně půl hodiny. Mouka trochu „nabobtná“ a půjdou z ní dělat palačinky lépe, než kdybyste těsto lili na pánev bez odpočinutí.
- Na rozehřáté nepřilnavé pánvi vytřené trochou oleje smažte palačinky. Mně jich z tohoto množství vyšlo 7.
- Palačinku potřete medem nebo obilným sirupem, posypte třeba trochou kakaa nebo skořice a zabalte do ní banán. Ten může být buď čerstvý nebo krátce opečený na troše másla. Chuťově tak získá palačinka úplně nový rozměr.
TIP
- Těsto musí být řídké, pokud chcete docílit tenké palačinky. Na pánvi se těsto musí lehce rozlít do stran.
- Častou chybou bývá přílišné množství vajec. I když připravuji velké množství těsta, vždy si vystačím s max 2 vejci ...