Výborná babiččina bábovka ze 6 vajec
02.06.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Oproti tradičnímu receptu jsem použila část mouky celozrnné, dala jsem o něco méně cukru (přírodního) a o necelou polovinu hrnku mouky navíc.
Dle níže uvedeného receptu bábovka vyšla perfektně! Základem je na začátku hodně šlehat, aby těsto bylo nadýchané.
1 hrnek = 250ml
Budete potřebovat
- 6 vajec
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 a (max)půl hrnku polohrubé mouky
- 2 hrsti rozinek + vodu asi do 3/4 hrnku
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek přírodního cukru
- 1 prášek do pečiva (BIO)
- Citronovou kůru (nastrouhala jsem ji asi z 3/4 menšího bio citronu, lze použít i sušenou)
- Kakao nebo karob (pokud chcete dvoubarevnou bábovku)
Postup
- Nejdříve si namočte rozinky. Dejte jich do hrnku asi 2 hrsti a dolijte teplou vodou tak, aby byly ponořené. Až nabobtnají, dolijte hrnek vodou pokojové teploty do jeho tří čtvrtin. Budete mít takto připravenou tekutinu do bábovky, kterou rozinky navíc výborně osladí.
- Vejce vyšlehejte spolu s cukrem do pěny. Nejlépe pomocí šlehače nebo robotu. Určitě několik minut.
- Přidejte olej a opět pořádně prošlehejte. Vejce by měla vytvořit nadýchanou hmotu.
- Teď přijdou na řadu všechny ostatní ingredience - mouka, citronová kůra, prášek do pečiva a rozinky s vodou.
- Těsto si rozdělte na dva díly a jeden ochuťte lžící kakaa. Pokud kakao nemůžete, použijte KAROB
- Vlijte světlé těsto, na něj pak tmavé. Obě těsta pak lehce kolem dokola promíchejte nožem nebo vidličkou. Uvidíte, jaký efekt se povede :)
- Pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Když bude špejle suchá, je hotovo...Každá trouba peče trochu jinak.
Bábovku lze upéct i bez vajec. Nedávno jsem zkoušela jednu podle vlastní fantazie napůl z celozrnné a pohankové mouky, přidala jsem také do těsta cuketu, jablko a chia semínka, osladila obilným sirupem a ochutila ještě kakaem. I takto se dá péct :-)Záleží, pro koho a pro jakou příležitost bábovku potřebujete.
Jedna z mých oblíbených je tato JABLEČNÁ bábovka
Bábovkám zdar a ať Vám chutá :)