Zas se mi povedlo nasyslit docela dost zeleniny. Doma cuketa, lilek, papriky,rajčata, tak jsem si vzpomněla na jídlo, které nám doma všem moc chutná a je fakt jednoduché. Speciální chuť zelenině dodá kombinace olivového oleje a trošky přírodního cukru. Rajčata pustí do zeleniny tekutinu, výsledkem je tedy zeleninová směs s trochou nasládlé šťávy, která ovšem není na maděru, lze v ní i po upečení vidět pevnější kusy :) Na talíři lze pak jídlo ještě doladit dle gusta.
Budete potřebovat
- Papriky (libovolné – slovenské, barevné …)
- Rajčata
- Cuketu (můžete dát i lilek)
- Cibuli (lze i bez ní)
- Přírodní cukr (pokud někdo nechce, tak dejte obilný sirup)
- Olivový olej
- Sůl nebo přírodní zeleninové ochucovadlo typu Solčanka. (Pro výraznější chuť můžete použít koření dle chuti, třeba to na ratatouille
Postup
- Veškerou zeleninu nakrájejte na větší kusy.
- Přendejte do nepřilnavého pekáčku a ochuťte solí (ochucovadlem) a cukrem.
- Zakápněte olivovým olejem.
- Pečte přiklopené na střední stupeň asi 30 minut.
- Zkontrolujte, zda zelenina pustila šťávu a vytvořila spolu s cukrem a olivovým olejem trochu šťávy. Dle potřeby přikápněte trochu oleje nebo přidejte pár lžic vody a případně ještě pár minut dopečte.
- Smíchejte s těstovinami.
Na talíři je výborné toto jídlo dochutit zdravým lahůdkovým droždím. To většinou seženete v prodejnách zdravé výživy a hodí se právě na závěrečné dochucování jídel, polévek a také zeleninových salátů. Pro své nutriční hodnoty je jeho zařazení do jídelníčku vhodné především pro lidi, kteří mají rádi spíše zeleninová jídla a potřebují vhodně doplňovat bílkoviny.
Tohle jídlo je bezpracné a může se hodit právě tehdy, když už nevíte, co se zeleninou :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.