Dopřát si lahodnou krémovou omáčku můžete i jinak, než 2 hodiny vařit slepici na paprice.🙂 Stačí k tomu tempeh, malé žampiony a krabička rostlinné smetany. Běžně dostupné suroviny. Pak už je jen stačí dochutit dle návodu.
Ingredience na 2 porce
- 1 balení uzeného Tempehu
- 1 menší balení malých bílých žampionů (250 g)
- 1 menší cibule
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 krabička rostlinné smetany - může být mandlová, kešu, kokosová
- Přepuštěné máslo na restování
- Malý šálek vývaru
- Sojová omáčka - používám druh Tamari
- Sůl, pepř
- 1 až 2 lžičky orientálního koření bez soli v indickém stylu
- 1 lžička kvalitní červené mleté papriky
- 1 lžička bramborového či jiného škrobu (pokud je potřeba)
- Jako příloha rýžové těstoviny - dobrou zkušenost mám se značkou Lucka
Postup
Žampiony omyjte a nakrájejte na plátky. Malé žampiony s tenkou slupkou není třeba loupat. Cibuli nakrájejte na drobno, tempeh na kostičky.
Do hlubší pánve dejte restovat cibuli na másle Ghí. Když zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek. Krátce zarestujte a vsypte plátky žampionů. Restujte je několik minut.
Ochuťte kořením, krátce promíchejte a do pánve dejte kostičky tempehu. Podlijte trochou vývaru a minutku provařte. Dolaďte chuť troškou sojové omáčky. Na závěr vlijte smetanu. Vše propojte a pokud je třeba, zahustěte lžičkou škrobu. Hotovo!
Podávejte s rýžovými těstovinami nebo jinými oblíbenými přílohami.
TIP č. 1
K této rychlé omáčce se kromě rýžových těstovin hodí samozřejmě i rýže. Pokud však toužíte po nějaké rychle připravené celozrnné příloze, doporučuji sáhnout po
celozrnném kuskusu Countrylife, který je v biokvalitě. Na eshopu Countrylife seženete také tempeh, sojovku, přepuštěné máslo Ghí i rostlinnou smetanu.👍
TIP č. 2
Omáčka se na závěr zahustí smetanou. V tomto případě jsem použila smetanu rostlinnou. I mezi nimi existují rozdíly nejen v chuti, ale i konzistenci. Když chcete dosáhnout krémovější konzistence, hodí se skvěle třeba tato krémová mandlová alternativa smetany.
☝️Nápad na další jídlo bez masa? Doporučuji vyzkoušet Pečené žampiony s krémovou tofu náplní.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.