Rychle / jednoduše / zdravě

Tempeh v krémové žampionové omáčce + rýžové těstoviny

Rychlé jídlo bez masa, které máte hotové do 15 minut. Tempeh i žampiony jsou hotové razdva...Chuťově výrazná a krémová omáčka se perfektně hodí k rýžovým těstovinám. Recept je bez mouky, takže i přirozeně bezlepkový.
Bílé žampiony omáčka

Dopřát si lahodnou krémovou omáčku můžete i jinak, než 2 hodiny vařit slepici na paprice.🙂 Stačí k tomu tempeh, malé žampiony a krabička rostlinné smetany. Běžně dostupné suroviny. Pak už je jen stačí dochutit dle návodu.

 Ingredience na 2 porce

  • 1 balení uzeného Tempehu
  • 1 menší balení malých bílých žampionů (250 g)
  • 1 menší cibule
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 krabička rostlinné smetany - může být mandlová, kešu, kokosová
  • Přepuštěné máslo na restování
  • Malý šálek vývaru
  • Sojová omáčka - používám druh Tamari
  • Sůl, pepř
  • 1 až 2 lžičky orientálního koření bez soli v indickém stylu
  • 1 lžička kvalitní červené mleté papriky
  • 1 lžička bramborového či jiného škrobu (pokud je potřeba)
  • Jako příloha rýžové těstoviny - dobrou zkušenost mám se značkou Lucka

 Postup

  1. Žampiony omyjte a nakrájejte na plátky. Malé žampiony s tenkou slupkou není třeba loupat. Cibuli nakrájejte na drobno, tempeh na kostičky.

  2. Do hlubší pánve dejte restovat cibuli na másle Ghí. Když zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek. Krátce zarestujte a vsypte plátky žampionů. Restujte je několik minut.

  3. Ochuťte kořením, krátce promíchejte a do pánve dejte kostičky tempehu. Podlijte trochou vývaru a minutku provařte. Dolaďte chuť troškou sojové omáčky. Na závěr vlijte smetanu. Vše propojte a pokud je třeba, zahustěte lžičkou škrobu. Hotovo!

Podávejte s rýžovými těstovinami nebo jinými oblíbenými přílohami.

TIP č. 1

K této rychlé omáčce se kromě rýžových těstovin hodí samozřejmě i rýže. Pokud však toužíte po nějaké rychle připravené celozrnné příloze, doporučuji sáhnout po
celozrnném kuskusu Countrylife, který je v biokvalitě. Na eshopu Countrylife seženete také tempeh, sojovku, přepuštěné máslo Ghí i rostlinnou smetanu.👍

 TIP č. 2

Omáčka se na závěr zahustí smetanou. V tomto případě jsem použila smetanu rostlinnou. I mezi nimi existují rozdíly nejen v chuti, ale i konzistenci. Když chcete dosáhnout krémovější konzistence, hodí se skvěle třeba tato krémová mandlová alternativa smetany.

☝️Nápad na další jídlo bez masa? Doporučuji vyzkoušet Pečené žampiony s krémovou tofu náplní.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Veganské jídlo s tempehem

Rýžové těstoviny jsou skvělou alternativou těch tradičních. Uzený tempeh dodá jídlu šmrnc, Tamari zase slanost. Mandlová smetana vše do krémova zjemní. A přepuštěné máslo na opečení cibule nesmí chybět.

 
Bílé žampiony recept

Pro tento recept jsou dobré malé pevné bílé žampiony. Mají tak tenkou slupku, že není třeba je loupat. To šetří čas.

 
Jak použít rýžové těstoviny

Jako přílohu jsem zvolila rýžová vřetena. K jídlu se také hodí různé druhy rýže i obilovin.

 
Tempeh s rostlinnou smetanou

Výrazná, sytá a krémová omáčka. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?