Rychle / jednoduše / zdravě

Šťouchané batáty s cibulkou a pečenými kapustičkami

Batáty a růžičková kapusta nepatří mezi nejčastěji využívané suroviny ve zdravé kuchyni. Jsou přitom jednou z ideálních druhů pro zimní období. Toto je jeden z nejjednodušších postupů jejich přípravy.
Růžičková kapusta recept

Čím jsem dospělejší, tím více mi chutnají věci, které jsem měla v dětství na "blacklistu". Třeba růžičková kapusta. Nejde totiž jen o to, CO jíme, ale JAK to připravíme.... A kapustičky pečené v troubě jsou zkrátka výborné! :)

Potřebujete

  • Batáty
  • Růžičkovou kapustu
  • Olivový olej
  • Cibule
  • Kousek másla do batátů
  • Vyzrálý sýr typu gouda, cheddar, grana padano
  • Na ozdobu zelené bylinky

 Postup

  1. Kapustičky omyju, seříznu na konci kousek toho malého košťálu a odstraním vrchní lístky, které jsou špinavé nebo jakkoliv špatné. Každou kapustičku překrojím na půl, posolím a řezem dolů položím na plech vyložený pečícím papírem, který potřu olejem. Peču do zezlátnutí na 200 stupňů asi 25 minut.
  2. Batáty oškrábu, nakrájím na kousky a uvařím do měkka v menším množství osolené vody tak, aby se voda téměř vyvařila. Batáty pak jen rozšťouchám s kouskem másla.
  3. V malé pánvičce si pak už jen na olivovém oleji orestuji dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky.

Servíruji nejčastěji tak, že na vrstvu šťouchaných batátů rozložím porci kapustiček a dle chuti zasypu hoblinkami sýra, cibulkou a zelenými bylinkami.

Barevné, voňavé, syté a jednoduché na přípravu :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s růžičkovou kapustou

Růžičkovou kapustu je třeba před dalším použítím zbavit špinavých či špatných lístků. Většinou stačí oloupat 1 vrstvu.

 
Jak vařit batáty

Batát nebo také sladká brambora se upravuje stejně jako klasická brambora. Narozdíl od ní má ale více vlákniny a mikroživin.

 
Jak upravit růžičkovou kapustu

Růžičkovou kapustu překrojte na půl, posolte a dejte řezem dolů na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem.

 
Pečené kapustičky s cheddarem

Šťouchané batáty s pečenými kapustičkami jsou v této verzi doplněné o restovanou cibulku a hoblinky vyzrálého cheddaru.

 
Růžičková kapusta recept

Co sousto, to spousta výrazných a zajímavých chutí, které k sobě skvěle sednou :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?