Šťavnatý losos v mandlové strouhance

Jedna ze skvělých úprav lososa, když máte chuť na křupavou krustičku. Žádné složité obalování, patlání a nepořádek v kuchyni. Losos je v pekáčku raz dva. Perfektní s petrželovými bramborami nebo smetanovým listovým špenátem.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na 2 porce lososa

  • 2 filety lososa – 1 filet cca 150 g
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 30 g mandlové mouky nebo na jemno posekané mandle v cutteru
  • 30 g strouhanky (kvalitní domácí nebo Panko strouhanka)
  • Olivový olej – ideálně v rozprašovači

Postup

  1. Mandlovou mouku nebo na jemno nasekané mandle smíchám se strouhankou.

  2. Malý pekáček vyložím pečícím papírem. Lososa osolím, opepřím a položím do pekáčku kůží dolů. Posypu připravenou strouhankou. Aby byl výsledek co nejvíce křupavý, přestříknu strouhanku ještě troškou olivového oleje, který mám v rozprašovači.

  3. Délku pečení přizpůsobím velikosti jednotlivých kusů ryby tak, aby se zbytečně nevysušila a zůstala šťavnatá. Vysoké filety se pečou o pár minut déle. Většinou peču na 180 stupňů asi 12 až 15 minut. Mandlová strouhanka zezlátne, losos není uvnitř syrový, ale stále je šťavnatý.

Přílohy většinou dělám dvě. Hodí se třeba malé brambory ve slupce potřené přepuštěným máslem a promíchané s petrželkou či koriandrem. Nebo šťouchané brambory. Já si ráda dávám smetanový listový špenát, který vidíte na fotce.🙂

TIP č. 1

Lososa v mandlové strouhance můžete kromě trouby upéct také v horkovzdušné fritéze. Do malé se vejdou 2 filety, do větší 4 filety. Doporučuji však hlídat dobu pečení. Horkovzdušná fritéza je rychlík a losos je hotový mnohem dříve než v troubě.

 TIP č. 2

Krustu nejčastěji dělám ve variantě mandle-strouhanka. Do tohoto základu však můžete zakomponovat další ingredience a dát tak strouhance pokaždé jiný šmrnc. Hodí se třeba bylinky, orestované nasekané plátky česneku nebo malé množství citronové kůry. name

> ☝️Další tip na lososa? Doporučuji vyzkoušet tento Filet z lososa s kokosovou rýží a koriandrovou omáčkou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky