Rychle / jednoduše / zdravě

Šťavnatá vege bageta s nakládnou červenou cibulí

Inspirace na sytou a chutěmi nabitou bagetu, která je naplněná pečenými koulemi bez masa. Ty doplňuje křupavá sladkokyselá červená cibule, zelenina a domácí výrazná omáčka. Rychlé a snadné atraktivní jídlo.
Čím naplnit bagetu bez masa

Ve fastfoodu jsem v nabídce zahlédla bagetu s masovými koulemi, která byla doplněná o restovanou cibuli a sýrový dresink. Řekla jsem si, že doma vyrobím něco podobného, ale v jiném duchu.

Koule do bagety lze samozřejmě vyrobit na mnoho způsobů. Je to vlastně to samé, jako když připravujeme různé veggie či vege burgery, jen ve formě kuliček. To jsem podrobněji popsala v článku 3 osvědčené tipy na vege burgery bez masa.

U této bagety jsem zvolila osvědčenou a bezpracnou variantu s použitím mé oblíbené směsi na Vege burger s cibulkou. Kuličky jsou hotové raz dva a výsledek je vždy šťavnatý.

Nakládanou cibuli jsem si pro začátek připravila jen do menší skleničky ze 2 cibulí, příště jí rovnou naložím více. Hodí se do mnoha sendvičů, wrapů, k zapečeným jídlům, karbanátkům, k luštěninám, na chleby s pomazánkou. Její zářivá růžová barva dodá každému talíři šmrnc.

 Ingredience

  • 1 balení Vege burger s cibulkou
  • 190 ml vody + 60 ml oleje do směsi
  • 1 bageta francouzská nebo tmavá
  • Zelenina k obložení – lístky rukoly, plátek rajčete
  • Omáčka k potření bagety dle chuti – např. ochucená vege majonéza, česneková omáčka, pepřová, s příchutí kari...

Na nakládanou cibuli

  • 2 červené cibule
  • ½ hrnku jablečného octa
  • ¾ hrnku vody
  • 2 lžíce cukru
  • malou lžičku soli

 Postup

  1. Sladkokyselou cibuli si naložte den předem do skleničky. Jednoduše v malém rendlíku svařte vodu s octem a cukrem, dochuťte solí. Červenou cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a naskládejte do skleničky. Zalijte nálevem a po vychladnutí uzavřete víčkem a skladujte v lednici.

  2. Směs Vege burger s cibulkou připravte podle návodu a nechte alespoň 30 minut odležet.

  3. Naolejovanýma rukama tvořte kuličky a vyskládejte je na nepřilnavý plech. Pečte do lehkého zezlátnutí na 190 stupňů asi 15 minut.

  4. Zatímco se pečou kuličky, můžete si vyrobit vlastní omáčku do bagety. Na fotce je jednoduchá omáčka z veganské majonézy ochucená citronovou šťávou, hořčicí a špetkou jemného kari koření.

  5. Bagetu na jedné straně podélně rozřízněte a potřete omáčkou. Dejte vrstvu rukoly, případně pár slabých koleček rajčat. Vložte upečené vege kuličky a doplňte dle chuti nakládanou cibulí a ještě trochou omáčky.

TIP

Směs na kuličky existuje ve více variantách. Vyzkoušet můžete také verzi se zeleninou. Super je i verze klasik, kterou ráda kombinuji s uvařenými fazolemi, když chci do kuliček dostat luštěninu.👍

☝️Chcete sytou svačinu, která se hodí do krabičky s sebou? Doporučuji také vyzkoušet tento sendvič s omeletou.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Masové koule bez masa

Bagetu podélně na jedné straně naříznu, potřu omáčkou a naplním lístky rukoly, červenou nakládanou cibulí a upečenými koulemi.

 
Čím naplnit bagetu bez masa

Omáčka dodá bagetě šmrnc. Střídám různé druhy. Kari omáčka, česneková, belgická, pepřová, omáčka z pečených paprik. Vše mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?