Jak už jsem mnohokrát psala, u zeleninových polévek dodržuji pravidlo "držet se při výběru surovin podobných barev". Cuketa a špenát tedy mají zelenou :)
Potřebujete
- 350 g cukety
- 350 g špenátu (bio mražený, listy)
- 1 nastrouhanou bramboru
- Zeleninový vývar
- Malý šálek smetany ( může být rostlinná, jde i verze bez smetany )
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- Olivový olej
- Kvalitní vejce a ocet
Postup
- Na olivovém oleji orestuji nakrájenou cibulku, pak přidám cuketu na kostičky. Cuketu jsem měla menší, domácí, takže jsem nechala slupku. Pár minut restuji, až je cuketa opečená.
- Přidám špenát, oloupanou nastrouhanou bramboru a zaliju vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Množství tekutiny doladím na konci. Vařím asi 10 minut.
- Ke konci dochutím česnekem, solí, pepřem a rozmixuji do hladka. Polévku někdy nechám jen takto, jindy zjemním trochou smetany. Na konci doladím hustotu dle potřeby.
Příprava ztraceného vejce
Na každou porci polévky přijde jedno vejce, které se ideálně každé připravuje samostatně. Jedno po druhém. Do hrnce dám 1 litr vody, který přivedu k varu a přidám 1 lžíci octa. Vroucí vodu s octem vařečkou roztočím dokola a z misky opatrně vyklopím rozklepnuté vejce doprostřed víru. Jakmile se "dotočí", plamen stáhnu a nechám jen 2 minuty dojít. Někteří kuchaři doporučují jako fígl vejce nejdříve rozklepnout do octa a teprve pak vlít do vroucí vody. Drží pak lépe pohromadě.
Do misky naliji polévku, doprostřed vložím ztracené vejce a doladím olivovým olejem a zelenými bylinkami :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.