Mně se osvědčilo dělat špenátové halušky jen ze špenátového pyré, vajec a mouky. Druhy mouk lze různě střídat. Já jsem zkoušela špaldovou mouku, čirokovou, pohankovou, vždy ale přidávám část mouky i ve formě krupice. Krupici lze koupit např. špaldovou, kukuřičnou nebo pohankovou.
Základem je dostat do oka správnou konzistenci těsta. Nikdy se neřídím přesným množstvím mouky v receptu, ale postupně přidávám do špenátového pyré mouku, až vnikne středně husté těsto, které bude třeba protlačit přes sítko na halušky.
Jinak je to klasika. Když by bylo těsto až moc tuhé, byly by halušky tuhé. Pokud by těsto bylo řidší a šlo přes sítko protlačit velmi snadno, mohly by se halušky ve vodě rozpadnout.
Stojí zato udělat si zkušenost, zjistit jak to těsto funguje a pak už se jen těšit z výsledku a vymýšlet, jaké omáčky připravit.🙂
Omáčka na halušky u tohoto receptu se hodí také ke špeclím nebo těstovinám.👍
Ingredience
Na špenátové halušky
- 300 g uvařeného špenátového pyré (dá se z mraženého i čerstvého špenátu)
- 2 střední vejce
- cca 350 g mouky + další dle potřeby (nebo mouku nevážit a přidávat do středně tuhé konzistence, ideální je kombinace hladké mouky a krupice nebo hrubé mouky)
- sůl
- 2 stroužky česneku
Na omáčku
- 250 g menších čerstvých žampionů
- 100 g swchwarzwaldské šunky
- 150 g nivy (nebo podobného sýra)
- 250 ml smetany + případně trochu mléka na doředění (použila jsem rostlinnou smetanu i rostlinné mléko)
- Olivový olej
- Pepř
Postup
Na halušky. Připravím si špenátové pyré. Je možné udělat ho z různých druhů mražených špenátů nebo z čerstvého podušeného a vody zbaveného špenátu. Špenátové pyré ještě teplé ochutím česnekem, solí a nechám vychladnout. Vmíchám vejce a postupně zapracovávám mouku. Množství mouky se vždy řídí charakterem špenátu, velikostí vajec a druhem mouky. Těsto by mělo být hutnější, aby bylo nutné ho protlačit skrz díry v haluškovači, a mělo by být také dobře ochucené.
Příprava omáčky. Na oleji pár minut restuji na plátky nakrájené žampiony. Přidám na kousky nakrájenou šunku, zaliju smetanou, rozdrobím nivu, opepřím a na mírném stupni krátce společně prohřeju, až se sýr rozpustí a vše propojí.
Do většího hrnce dám vařit vodu. Vodu osolím a skrz cedník na halušky protlačuji těsto do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové.
Halušky ihned servíruji a přeliju připravenou omáčkou. Ozdobím zelenými bylinkami.
TIP
Cedník na halušky nejčastěji seženete nerezový s rukojetí. Mně se osvědčil větší plastový, který rovnou posadím na hrnec a už jen pohodlně protlačuji těsto.
☝️Zapojit špenát můžete i jinak než přímo do halušek. Zkuste tradiční halušky s bryndzou a se špenátem.🙂
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.