Tento moučník je v různých podobách docela známý, já ho ale peču ze špaldové mouky. Je tedy o mnoho zdravější, než kdyby byl jen z mouky bílé. Kombinace tvarohu a povidel jednoduše nemůže zklamat :-)V létě pak můžete povidla vyměnit za šťavnaté ovoce ...
Budete potřebovat
(1 hrnek = 250-270ml)
- 2 hrnky jemně mleté špaldové mouky (nebo hrnek polohrubé a hrnek špaldové)
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru (přírodní cukr)
- 1/2 hrnku oleje
- 3/4 hrnku mléka (klasické nebo rostlinné)
- 1 prášek do pečiva (ideálně BIO)
Na tvarohovou náplň
500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru (množství dle chuti, nebo použijte jiné alternativní sladidlo), 1 vanilkový cukr, podle potřeby mléko
Na povidlovou náplň
1 povidla, trochu rumu, dle chuti skořici, případně trochu vody na rozředění
Postup
- Nejdřív si připravte náplně. Tvaroh rozmíchejte s vejci a cukrem, přidejte trochu mléka.
- Povidla smíchejte s rumem a skořicí.
- Dále si ušlehejte vejce s cukrem, až vznikne hustá světlá pěna.
- Do ní přidejte mléko, olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení.
- Na těsto naneste tvarohovou mřížku pomocí cukrářské pomůcky nebo obyčejně cik cak lžící.
- Do vzniklých čtverečků vložte hromádku povidel nebo kousek ovoce.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Zkuste případně špejlí, hlavně moučník nepřepečte, byl by suchý ...
TIP
Pokud nemáte povidla, můžete do vzniklého čtverečku dát ovoce. Zkoušela jsem s meruňkami.
Různá povidla jsou různě sladká, některá obsahují dost přidaného cukru a jsou až přeslazená. Proto zvažte celkové množství cukru v moučníku a přizpůsobte ho svým chutím. Cukr je jak v těstě, tak v tvarohu, tak mnohdy v povidlech. Vždy můžete část cukru nahradit zdravějším sladidlem (slady, stevia, do tvarohové náplně trochu agáve sirupu)
Nejsou povidla jako povidla
Pokud nemáte domácí povidla a kupujete je v supermarketech, rozhodně si přečtěte etiketu. Mezi povidly existují velké rozdíly. Mnohdy obsahují E211 - benzoan sodný a to je látka, kterou opravdu nechcete posílat do svého těla. Hledejte vždy povidla bez chemické konzervace.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.