Těsto na slaný koláč můžete dnes už běžně koupit, když ale máte "větší" nároky na vstupní suroviny, je třeba si ho připravit vlastnoručně. Je to jednoduché. Já osobně těsto na slaný koláč nepovažuji jen za "něco", co drží koláč pohromadě, ale za plnohodnotnou součást receptu. Těsto na slaný koláč zkrátka musí být chuťově dobré a být křehké.
Variant jeho přípravy je pak mnoho a je třeba vyzkoušet, co vám sedne. Slaný koláč s lososem ráda dělám s použitím tradičních surovin pro tento typ receptu, variantu slaného koláče s cuketou a kozím sýrem zase raději pojmu "celozrnně" a nebojím se zapojit třeba i jemně mletou pohankovou mouku.
Základem dobrého korpusu je pak dostatečné množství tuku. Pokud bychom jej ve snaze snížit kalorickou hodnotu nahradili třeba za řecký jogurt a mouku za ovesné vločky, výsledkem sice bude povedený korpus, jeho chuť a konzistence už ale nebude "to pravé ořechové"
Budete potřebovat
Na těsto
- 250 g špaldové jemně mleté mouky
- 2 lžíce nadrceného lněného semínka
- 125 ml oleje ( může být olivový, řepkový )
- asi 30 ml vody ( vyladit dle konzistence těsta)
- půl lžičky soli
Do těsta jsem záměrně nedala žloutek, protože lze korpus připravit i bez něj.
Na náplň
- cca 400 g mražených špenátových listů (nebo čerstvé)
- 1 vaničku nebo větší misku hlívy ústřičné ( nasekané kloboučky na menší kousky)
- 1 balení tofu (200 g, dala jsem lehce ochucené marinované nebo lahůdkové)
- 2 vejce
- 150 ml tekutiny (dala jsem rostlinné mléko)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
Nejdříve si připravím těsto. V míse smíchám mouku, lněné semínko a olej. Pak přidám asi 4 lžíce vody a hnětu až je těsto krásně propojené. Lze přidat i lžíci oleje, pak ještě trochu vody, zkrátka tak, aby se těsto nedrolilo a šlo pak rozválet. Nevadí, když se trochu trhá, ve formě si to sedne a pak drží. Těsto zabalím do folie a nechám odležet v lednici. Hodinu nebo samozřejmě déle dle situace.
Pak si připravím špenátovo - hlívovou náplň. Špenát lze použít čerstvý, já mám ale v mrazáku vždy po ruce mražené špenátové listy rozdělené do porcí. Vezmu asi 400 g a nechám je povolit a krátce podusit v rendlíku. Z hlívy odkrojím nohy a kloboučky nakrájím na menší kousky. Ty pak krátce orestuji na pánvi, ochutím je drceným kmínem, solí, pepřem a promíchám se špenátovými listy.
A teď vytvořit hmotu, krém, zálivku, která vše propojí. Já jsem zvolila kombinaci tofu, vejce a rostlinného mléka. Tofu rozmixuji tyčovým mixérem, spolu s trochou oleje a s rostlinným mlékem tak, aby vznikl řidší krém. Pak smíchám s rozšlehaným vejcem. Tuto směs vliju do pánve se špenátem a hlívou, promíchám a nechám trochu zchladnout.
Těsto na korpus rozválím mezi dvěma pečícími papíry na placku tak, aby těsto bylo i na bocích formy. Postupuji klasicky jako při přípravě quiche. Do formy na těsto položím kus pečícího papíru a na něj vysypu fazole a předpeču "naslepo" na 190 stupňů asi 15 minut. Zatížením těsta se vyloučí vznik bublin.
Do předpečeného korpusu pak už jen vyliju připravenou směs a peču dalších 30 minut.
TIPY
Pokud byste chtěli recept udělat čistě "vegan", lze vejce vynechat a jen přidat ještě jedno tofu.
Drcené lněné semínko lze vynechat, dodá ale korpusu nejen vlákninu navíc, ale i výbornou chuť.
Omáčku z tofu lze použít nejen jako zálivku na quiche, ale i k zapečení brambor, květáku, brokolice atd.
Příprava je snadná a výsledek vynikající. Sytý vláčný koláč, který se dá jíst teplý, vhodný je ale i jako jídlo do krabičky.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.